Білі червяки в корінні капусти

Шкідники капусти – опис і лікування

Вирощуючи капусту, городники ретельно стежать за станом листя рослин, тому що за їхнім зовнішнім виглядом можна визначити ознаки зараження небезпечними патогенами. Хрестоколірні культури страждають від грибкових, вірусних і бактеріальних інфекцій, багато з них не лікуються. Кожен дачник повинен знати, які хвороби капусти у відкритому ґрунті зустрічаються найчастіше. Вміння вчасно розпізнати ознаки зараження допоможе врятувати здорові рослини.

Хвороби капусти і методи боротьби з ними

Недотримання правил агротехніки – одна з основних причин зараження рослин грибами і бактеріями. Фактори, що сприяють розвитку хвороб капусти:

  • порушення принципів сівозміни;
  • нехтування процедурою знезараження ґрунту та насіння перед посівом;
  • посадка розсади в кислий грунт;
  • неприбрані рослинні залишки;
  • перезволоження грядок;
  • відсутність підживлень;
  • внесення азотистих добрив наприкінці періоду вегетації;
  • навала шкідників, які є переносниками патогенних мікроорганізмів.

Увага! Купівля розсади на ринку завжди пов’язана з ризиком отримати заражені рослини.

Хвороби капусти у відкритому ґрунті часто виникають через несприятливі погодні умови. Рослини зазнають стресів під впливом температурних перепадів і стають сприйнятливими до інфекцій. Городник повинен вміти вчасно розпізнавати ознаки різних захворювань культури і вміти боротися з ними. Компетентність у цьому питанні допоможе зберегти врожай.

Збудник кіли капусти – гриб роду Plasmodiophora brassicae Wor, який вражає кореневу систему рослин, що належать до сімейства Хрестоцвітні. Хворобу важко розпізнати на молодих культурах, вона починає проявлятися приблизно через 3 тижні після пересадки саджанців у ґрунт. Ознаки зараження:

  1. Наявність на корінні капусти наростів різної величини. Вони мають неправильну форму і можуть розташовуватися як на центральному кореневищі, так і на бічних відростках.
  2. Уповільнення зростання.
  3. Втрата тургора листя, побажання і відмирання.
  4. Завалювання кущів на бік.

Увага! Якщо кіла вразила капусту після появи зав’язків, кочани розвиваються повільно, найчастіше вони деформуються. Якщо інфекція проникла в коріння культури на ранніх етапах вегетації, головки не зав’яжуться.

Фактори, що сприяють розмноженню суперечка грибка:

Капусту, яку вразила кіла, вилікувати не можна. Хворі екземпляри викопують з коренем, виносять за межі городу і спалюють. Грунт обов’язково знезаражують, проливаючи міцним розчином марганцівки або фунгіцидами. Наступні 3 роки на проблемній грядці вирощують рослини, які містять речовини, що пригнічують розвиток шкідливих мікроорганізмів, наприклад: паслёновые, маревые или лилейные.

Plasmodiophora brassicae Wor

У разі якщо капуста була вражена кілою, коли вже зав’язалися і підросли головки, урожай можна врятувати. Для цієї рослини підгодовують комплексним мінеральним добривом, вапняним молочком і деревною золою і занурюють. Після збирання врожаю при перекопуванні в ґрунт вносять ботву буряка і вапно 3-4 кг/м 2.

Біла гниль

Збудником білої гнили капусти є гриб Sclerotinia sclerotiorum. Рослини заражаються у відкритому ґрунті наприкінці вегетації. Сприятливі умови для розмноження патогенів – висока вологість і низька температура повітря.

  • зовнішні листя стають слизькими через утворення зісів;
  • між листовими пластинами виявляється білий міцелій, що нагадує вату;
  • на поверхні осередків ураження утворюються чорні склероції різного розміру.

Увага! Розвитку хвороби можна уникнути, якщо вчасно прибрати врожай. Біла гниль в першу чергу вражає пошкоджені механічним шляхом і подморожені кочани.

Сіра гниль

Збудником сірої гнилі є гриб Botrytis cinerea Pers. Він паразитує на пошкоджених і ослаблених качанах. Сприятливі умови для розмноження патогенів – дощова прохолодна погода.

Виявити хворобу можна за характерним сірим пухнастим нальотом. На листових пластинах переглядаються темні точки – склероції. При сильному ураженні кочани покриваються тонким шаром слизового секрету і починають гнити.

Увага! Сіра гниль нерідко є попередником іншої хвороби капусти – слизового бактеріозу.

Чорна ніжка

Чорною ніжкою хворіє розсада капусти, а причиною її розвитку є перезволоження і нехтування процедурою знезараження насіння і ґрунту перед посівом. Хвороба супроводжується гниненням кореневої шийки. Спочатку на стеблі з’являються темні смуги і крапинки, після чого рослина швидко гине.

Довідка. Чорна ніжка не лікується, її можна тільки запобігти шляхом дезінфекції насіння і субстрату.

Фузаріозне в’ядіння

Цю хворобу капусти ще називають жовтизною, а все тому, що одна з її ознак – побажання всієї надземної частини рослини. З часом всі листя відмирають, залишається лише маленький оголений качан. Серед перших симптомів можна виділити втрату тургора зеленої частини, уповільнене зростання культури і відсутність зав’язків.

Увага! Городники відзначають, що капуста, заражена фузаріозним в’яданням, іноді жовтіє тільки з одного боку. На поперечному зрізі аркуша переглядаються темні прожилки.

Хламідоспори грибка спочатку вражають коріння капусти, а потім поширюються по судинах у надземну частину. Хвороба найчастіше зустрічається в південних регіонах. Патогени можуть зберігати життєздатність у ґрунті кілька років.

Капусту з ознаками фузаріозного в’ядання негайно викопують разом з грудкою землі, виносять за межі ділянки і знищують. Ґрунт містить мільйони патогенів, тому його проливають мідним купоросом, розчинивши 5 г речовини в 10 л води.

Мозаїка капусти

Вірус мозаїки капусти вражає як молоді, так і дорослі рослини. На зараженій розсаді симптоми хвороби зазвичай проявляються у вигляді хлорозу (освітлення) тканин, при якому тільки жилки листя зберігають початковий колір. Культура розвивається повільно, кочани або не зав’язуються зовсім або виростають дрібні головки з ознаками деформації.

На дорослих рослинах, де вже встигли сформуватися виделки, найчастіше мозаїчність проявляється тільки на кроючих листках, а на стеблях і жилках виявляються сліди некрозу – темні крапини.

Заходи боротьби з хворобою:

  • видалення з городу рослин з ознаками мозаїки;
  • знищення тлі як рознощика інфекції;
  • вирощування здорової розсади;
  • своєчасне прополювання грядок.

Хибна болісна роса або пероноспороз

Вивчаючи хвороби розсади капусти, варто згадати про хибну болісну росу. Її викликають грибки, суперечки яких довго зберігаються на оболонці насіння і в рослинних залишках на городі. Пероноспороз можна запобігти, піддавши посадковий матеріал дезінфекції перед проведенням посівних робіт. Симптоми хвороби:

  • поява на нижньому боці листя розсади сірого мучнистого нальоту;
  • на зовнішньому боці листових пластин утворюються жовті плями неправильної форми;
  • з часом рослина в’яне і гине.

Суперечки грибка активно розмножуються в теплому вологому середовищі. Вони вражають всю надземну частину рослини – стебли і листя, маточники теж хворіють на хибну мучнисту росу. Виявивши перші симптоми пероноспорозу, його можна вилікувати за допомогою препаратів:

Обробка сірої також допомагає знищити грибкову інфекцію. Для цього 50-70 г речовини розчиняють в 10 л води і обприскують капусту. Якщо до моменту збирання врожаю залишається менше місяця, хімічні засоби для боротьби з пероноспорозом застосовувати не можна.

Альтернаріоз або чорна плямистість

Цю хворобу хрестоколірних рослин викликають 2 різновиди грибів. На розсаді її можна виявити завдяки чорним плямам, які зазвичай з’являються на семядолях. На дорослих екземплярах симптоми виражені краще:

  • листові пластини покриваються чорними плямами різного розміру з характерним пухнастим нальотом;
  • пізніше вражена тканина наче випадає, а на її місці утворюється наскрізний отвір;
  • наступний етап – відмирання листя.

З чорною плямистістю можна боротися. Успіх залежить від того, на якому етапі виявлено хворобу. При перших симптомах альтернаріозу капусту обробляють бордоською рідиною, приготувавши розчин з концентрацією 1%, або препаратами:

Судинний бактеріоз

Судинний бактеріоз капусти вражає рослини на будь-якому етапі вегетації. Розвитку патогенної мікрофлори сприяє тепла волога погода. Бактерії проникають у рослину із зараженого ґрунту або через пошкодження на листях і стеблях, залишених шкідниками.

Симптоми судинного бактеріозу:

  • уповільнене зростання рослини;
  • побажання листових пластин (починається від краю і поступово поширюється до центру);
  • потемнення судинних жилок.

Кочани з ознаками судинного бактеріозу не можна зберігати, оскільки інфекція швидко пошириться на здорові вилки. На ранніх стадіях хвороби на грядці рослини лікують препаратом Тріходермін. Дуже пошкоджені екземпляри видаляють з грядки.

Слизовий бактеріоз капусти

Хворобу слизовий бактеріоз капусти провокують патогенні бактерії, які проникають у рослину двома шляхами – через пошкоджені корені або листя. Залежно від способу зараження відрізняється і процес розвитку захворювання:

  1. Якщо інфекція потрапила в рослину через кореневу систему, процес гниття починається всередині, в кочеріжці. Пізніше листя, розташоване в середині кочану, стають м’якими і вологими. Качан повністю відгниває від кочериги, рослина гине.
  2. Якщо бактерії проникли в рослину зовні, то спочатку гниють верхнє листя. Їх структура змінюється, а на поверхні утворюється слиз. При цьому качан неприємно пахне.

Увага! Слизовий бактеріоз не завжди проявляється на грядці. Хвороба може дати про себе знати вже після збирання врожаю і закладення овочів на зберігання.

Хвороба слизовий бактеріоз

Найпоширеніші причини зараження – пошкодження кочанів, внесення азотистих добрив наприкінці вегетації, дощова погода.

Профілактика хвороб капусти

Городник повинен приділяти увагу профілактичним заходам проти хвороб капусти, оскільки більшість з них не піддаються лікуванню. Для захисту культури від інфекцій роблять такі дії:

  • перед посівом знезаражують насіння і грунт за допомогою Фітоспорина або розчину марганцівки;
  • під час пересадки розсади у відкритий грунт в кожну лунку вносять препарат Тріходермін і жменю деревної золи;
  • своєчасно вводять калієві підживлення, які підвищують стійкість капусти до різних бактеріозів і гнилів;
  • на завершальному етапі вегетації не використовують азотисті добрива;
  • восени глибоко перекопують ґрунт з внесенням комплексного мінерального добрива і вапна;
  • ведуть активну боротьбу зі шкідниками на ділянці, тому що зараження капусти небезпечними інфекціями часто відбувається завдяки їм;
  • дотримуються принципів сівозміни.

Небезпечні шкідники капусти і методи боротьби з ними

Хвороби і шкідники капусти тісно пов’язані один з одним. Комахи, які живляться соком і м’якоттям листя рослини, залишають на ньому відкриті рани, в які і проникають патогенні мікроорганізми. Це означає, що городник повинен постаратися захистити грядки від вторгнення непроханих гостей.

  • сокососущие – тля, белокрылка, крестоцветные клопы и блошки;
  • листогризучі – гусениці, слимаки;
  • поїдаючі корені – личинки весняних і літніх капустних мух.

Для профілактики навали шкідників застосовують народні засоби. Деревна зола використовується для відлякування комах, нею опудрюють кущі і посипають грунт під ними. Для обприскування рослин готують відвар лушпиння цибулі, настій часнику, мильно-зольний розчин.

Увага! У разі якщо дії городника проти шкідників неефективні, варто скористатися біоінсектицидами, які створені на основі живих мікроорганізмів. Їх основна перевага – безпека для людини, тварин і птахів.

Хімічні препарати від шкідників застосовують в крайньому випадку, коли колонії комах неухильно збільшуються і є загроза втрати врожаю. Важливо пам’ятати, що хімікати довго виводяться з клітин городніх культур, тому їх не використовують для обробки капусти на завершальному етапі вегетації.

Виявивши на листі капусти жовті, чорні або білі плями, діри, ознаки в’ядання або інші тривожні симптоми, городник повинен постаратися зберегти врожай. Хворі рослини краще негайно знищити, а ґрунт під ними обробити фунгіцидами. Здорові екземпляри потребують особливої турботи. Щоб захистити їх від інфекції, доведеться поліпшити якість догляду, внести мінеральні підживлення, а під кущі для профілактики влити розчин Тріходерміна і обприскати посадки бордоською рідиною.

Боротьба зі шкідниками капусти у відкритому ґрунті

Вирощування капусти завжди пов’язане з ризиком втрати врожаю через навалу шкідників. Комахи, ледь прокинувшись від зимового сну і покинувши свої притулки, прямують на грядки, де їх чекає свіжа молода зелень. В арсеналі овочівництва неодмінно повинні бути засоби боротьби зі шкідниками капусти. Вони захистять грядки від непрошених гостей, а якщо останні вже встигли влаштуватися на ділянці, то в два рахунки знищать їх.

Загальна інформація про шкідливість комах

Півчища шкідників дуже небезпечні. Відразу після пробудження вони потребують їжі. Спочатку вони поїдають бур’яни і рослинні залишки, але як тільки городники висаджують розсаду капусти або інших культур, комахи атакують молоді рослини.

Деякі шкідники пошкоджують коріння капусти, інші харчуються соком,

Шкідники капусти і заходи боротьби з ними

Капуста щороку ризикує не потрапити на стіл, тому що нею мріють поласуватися деякі інші представників фауни. Боротьба з шкідниками капусти – це ціла наука для будь-якого агронома-початківця, на жаль, нерідко доводиться опановувати нею методом проб і власних помилок.

Перш, ніж піде мова про конкретних шкідників і методи боротьби з ними, варто перелічити кілька золотих універсальних правил:

  • важливий фактор у боротьбі з шкідниками – вирощувати капусту на одній і тій же ділянці можна тільки з інтервалом у чотири роки;
  • восени обов’язково потрібно перекопати ґрунт, щоб всі відкладені в ньому личинки опинилися на поверхні і померзли взимку;
  • упереміш з капустою бажано посадити інші рослини, які відлякують шкідників капусти або навпаки приваблюють своїм ароматом комах, небезпечних для ворогів капусти (кріп, м’ята, коріандр);
  • раннє висаджування культури і активна підгодівля сприяють двом факторам – добрива знищують шкідників, а підгодованій і «сильній» капусті не страшні хвороби.

Весняна і літня капустяні мухи

Небезпечні не самі мухи, а їх личинки, які проникають у коріння, качани, порушують цілісність і рослина починає в’янути. Хорошим методом боротьби з мухою вважається посадка по сусідству часнику. Інший спосіб, як уберегти капусту від цих мух — посадка капусти навесні, щоб до прильоту комах вона зміцніла, і личинки не змогли їсти щільний качан. Якщо ж личинки вже атакували, добре полити рослину тютюновим розчином (200 грам тютюну, 5 грам мила, відро гарячої води), що охолонув.

Капустяна попелиця

Попелиця живиться соком капусти, витягаючи його з листків, в результаті чого вони покриваються жовтуватими плямами і закручуються. Захист капусти від цих шкідників роблять посадкою поблизу помідор і базиліка. Якщо попелиця все ж почала пригощатися капустою, потрібно готувати засіб захисту (органічний розчин): відро води, склянка тютюнової пилу, склянка деревної золи, ложка гірчиці і ложка мила. Це «зілля» настоюється добу, а далі ним обприскують капусту, направляючи розчин на нижню частину листя, де оселився шкідник.

Білан капустяний

На перший погляд нешкідливий метелик з цятками на крилах, а насправді несе в собі загрозу. Він відкладає під листям яйця, з яких через тиждень-півтора з’являються гусениці і починають активно пожирати листя. З’ївши одну капусту, вони направляються до наступної. Проблема ще в тому, що капустяний білан дуже швидко розмножується, за сезон може з’явитися 3-4 покоління метеликів. Не складно здогадатися, як боротися з ненажерливими шкідниками капусти – знову органічним розчином, на цей раз з двох склянок золи, ложки мила і відра води.

Хрестоцвіті блішки

Це, мабуть найбільш ранні вороги капусти. Вони з’являються ще в березні, спочатку живляться капустяними бур’янами, а потім, як тільки з’являються молоді капустяні сходи, з’їдають перші листки, не залишаючи рослині шансів на виживання. Профілактика блішок: ретельне прополювання бур’янів. Якщо вони все ж стали розмножуватися, то допоможе щоденне осипання культури тютюновим пилом у суміші з золою.

Равлики і слимаки

Ці шкідники вражають листя і коріння. Дізнатися їхню присутність можна по над’їденому листю і світлих підсохлих слідах слизу на капусті. Метод боротьби полягає в наступному: золу перемішують з сіллю, меленим перцем і сухою гірчицею, всім цим посипають ґрунт між капустою і перекопують на кілька сантиметрів. В той же день, ввечері цією сумішшю (вже без солі) запилюють рослини. Метод повторюють через тиждень ще раз.

Що ж, знаючи ворога в обличчя, боротися простіше, але нехай шкідники і хвороби капусти обходять урожай стороною і кожне літо ця зелена красуня різноманітить ваш стіл!