Часник мамам що годують

Раціон харчування для вагітних та годуючих мам

У загальному розумінні правильне харчування — це те, чого прагне будь-яка людина, щоб підтримувати себе у формі та мати гарне самопочуття. Від збалансованого раціону покращується якість життя, наповнюється нормальний рівень енергії тощо. Але якщо йдеться про харчування вагітних жінок, тут є свої особливості.

Здорове харчування у період вагітності має велику важливість. Організм готується до розвитку плода та подальшого годування, розвиваються різні тканини, збільшується кровообіг. Жінка набирає вагу, що у нормальних показниках дозволяє підтримувати здоров’я і своє, і дитини, а також запобігати ускладненням.

Важливо знати, що:

  • харчування та харчові звички мають вплив на розвиток дитини, схильність до ожиріння у процесі життя, до розвитку серцево-судинних захворювань;
  • вагітна жінка повинна повідомити лікаря, що веде вагітність, про свої харчові звички, алергії, особливу дієту, якщо такої дотримується, про веганство або вегетаріанство, проблеми з травленням, якщо такі є;
  • наступні рекомендації призначені для здорових вагітних жінок, якщо у вас є якісь хронічні захворювання, наприклад, діабет, то в таких випадках про харчування потрібно говорити з вашим лікарем.

Особливості та рекомендації про харчування для вагітних

Нормальні показники ваги на початку вагітності та набір ваги в межах допустимих меж позитивно впливають на розвиток та результат вагітності. Тому дуже важливо попередньо проконсультуватися з лікарем про ваші норми збільшення ваги та особливості харчування в цей період.

Важливо харчуватися з приблизно однаковою періодичністю та регулярно, враховуючи і основні прийоми їжі, і перекуси. Поєднувати раціон для вагітних може продукти різних видів. Очевидно, що багато жінок у період вагітності страждають від печії та нудоти. Щоб полегшити ці симптоми, можна вживати їжу дрібно, маленькими порціями, комбінувати різні продукти, ретельно пережовувати їжу. Іноді допомагає вживання сухої нежирної їжі, поділ їжі та пиття. Утримайтеся від газованих напоїв та смажених страв.

Важливо визначити, скільки їжі потрібно вживати, а для цього варто проконсультуватися з дієтологом, оскільки тут фігурують особисті особливості: зріст, вага, стан здоров’я, вік, рівень фізичної активності і т.д.

Якщо раніше ви не вдивлялися в етикетку, то тепер варто зробити це корисною звичкою. Уважно читайте з чого складається той чи інший продукт, як його зберігати та готувати. У період вагітності дуже важливо дотримуватися інструкцій та вибирати продукти, виходячи з рекомендацій лікаря.

Що важливо вживати під час вагітності

Важливо стежити, що ви їсте і чого не вистачає вашому організму. Під час вагітності слід вживати:

  • просту очищену воду (рекомендується 2 л на добу залежно від рівня активності);
  • продукти, багаті на поживні волокна (злакові, бобові, фрукти, овочі);
  • продукти з високим вмістом кальцію (молочні продукти, рибні консерви, мигдаль, кунжут, білокачанна та цвітна капуста);
  • прописані харчові добавки (йод, вітамін D, фолієва кислота, залізо).

Від чого варто відмовитись вагітним

У правильному раціоні для вагітних не повинні бути:

  • солодощі, солодкі напої;
  • снеки;
  • страви, у складі яких є насичені жири, трансжири та холестерин;
  • продукти із вмістом кофеїну;
  • штучні підсолоджувачі;
  • сіль та глутамат натрію.

Поради жінкам-веганам та вегетаріанцям

У період вагітності раціон харчування має бути не тільки правильним, а й різноманітним. Жінкам, які не вживають продукти тваринного походження чи їх частину, необхідно обов’язково проконсультуватися з дієтологом. Як джерело білка можна використовувати рослинні аналоги — сочевицю, хумус, квасолю, пшеницю, кіноа, цільний рис і т.д.

Харчування для мам, що годують

Після народження малюка організму матері необхідно багато сил, щоб виробляти молоко високого рівня харчової цінності. Саме тому так важливо, щоб харчування матусі було корисним та збалансованим. Правильно обрана програма харчування буде забезпечувати потрібну кількість вітамінів та мінералів для дитини, та гарне самопочуття для матері. Рекомендується жінкам, що годують, харчуватися 5-6 разів на день приблизно за 30 хвилин до годування.

Важливо розуміти, що наявність чи відсутність певних продуктів у щоденному меню матері безпосередньо впливає стан дитини. Тому важливо стежити за різноманітністю харчування, не переїдати та не сідати на монодієти, навіть якщо ненадовго.

Основний принцип харчування матері, що годує — поступове введення продуктів, необхідних для організму, з урахуванням того, як вони вплинуть на малюка. Особливо важливо стежити за цим у перші 3-4 місяці після народження дитини. Спочатку раціон матері повинен будуватися суворо:

За кілька днів можна розпочати процедуру запровадження інших продуктів — по 1 продукту у вигляді 50-100 г. Якщо згодом не виявлено якихось реакцій, то порції можна збільшувати. Найкраще їжу варити, тушкувати чи запікати.

Добовий раціон правильного харчування мами, що годує, виглядає приблизно так:

  • молоко та кисломолочні продукти — 500 мл;
  • вода очищена — 1,5-2 л;
  • м’ясо, птиця, риба — 150-220 г;
  • твердий сир — 20-30 г;
  • сир — 100-150 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • вершкове масло — 15-20 г;
  • рослинна олія — ​​25-30 г;
  • фрукти — 200-300 г;
  • овочі — 600-700 г;
  • злакові каші.

Що потрібно виключити з харчування мамам, що годують

У раціоні матері, що годує категорично заборонені:

  • солоні, копчені, жирні страви;
  • консерви, маринади, соуси;
  • спеції та прянощі;
  • цибуля, часник, хрін;
  • овочі, які можуть спричинити алергічні реакції, процеси бродіння та газоутворення (капуста, огірки, редька, перець, помідори, редис, боби);
  • сало, жирне м’ясо та риба;
  • продукти, що виступають сильними алергенами (горіхи, мед, цитрусові, полуниця, малина, шоколад, морепродукти);
  • свіжий білий та чорний хліб;
  • продукти з ароматизаторами, консервантами та барвниками;
  • алкогольні напої.

Раціон вагітної або мами, що годує, має свої особливості та складності складання, проте, всі винятки та навпаки — доповнення та різноманітність просто необхідні для забезпечення гарного самопочуття і мамі, і дитині майбутній або вже народженій. Ми розуміємо, наскільки важлива турбота про себе та малюка в такий період, тому пропонуємо не замислюватися про складання раціону правильного харчування — просто замовте його, адже команда FoodEx продумала все за вас!

Без дієт, але з обмеженнями: що можна їсти мамі, яка годує

Нині немає єдиної поради щодо харчування жінки, яка годує грудьми. У МОЗ України зазначають, що ця тема має безліч міфів і невиправданих табу.

Лікарі зазначають, що мами, які годують мають харчуватися повноцінно та споживати свіжі овочі, фрукти, ягоди, м’ясо та рибу. Саме такий раціон підтримає здоров’я матері.

Факти ICTV поспілкувалися з дієтологом Олесею Добрянською та гінекологом Світланою Коханенко про харчування для жінок, які годують грудьми та про те, які продукти їм можна вживати.

Які продукти можна їсти

Гінеколог Світлана Коханенко скептично ставиться до спеціальних дієт під час годування грудьми.

– Зараз не вітаються різні види дієт під час годування грудьми. Також такі дієти, які передбачають в раціоні лише варене, їжу пару, гречку, супи, без овочів і фруктів, тільки шкодить жінці. Мама може отримати серйозний дефіцит вітамінів та мінералів, що викликає випадіння волосся, зубів, погіршення стану шкіри та багато іншого, – стверджує лікар.

За її словами, харчування має бути повноцінним та збалансованим. Продукти, які жінка любить та завжди вживала, можна їсти, але у помірній кількості. Варто слідкувати за реакцією дитини на певні продукти.

– Якщо дитина добре реагує на деякі фрукти, овочі, молочні продукти, то чому б їх не їсти. Але якщо у дитини коліки, алергічна реакція, тоді слід обов’язково припинити вживати ці продукти та звернутися до лікаря, – додала гінеколог.

Також лікар радить вести харчовий щоденник, де жінка записуватиме всі продукти, які вона вживає, і за допомогою цього відстежуватиме реакцію дитина на їжу.

Дієтолог зазначає, що жінкам, які годують груддю, варто збільшити кількість калорій на 450-500 ккал.

– Приблизно від 2 300 до 2 500 ккал на день для годуючих жінок в порівнянні з 1 800- 2 000 ккал на день для помірно активних, не вагітних жінок, які не годують грудьми. На кількість додаткових калорій також впливає вік, ІМТ, рівень активності та ступінь грудного вигодовування (грудне вигодовування, змішане, штучне сумішшю), – каже спеціаліст.

Які продукти не можна їсти

Дієтолог Олеся Добрянська стверджує, що з раціону краще прибрати потенційні алергени, які посилюють газоутворення: цільне молоко, кава, шоколад, мед, білокачанна капуста, броколі, бобові, салат.

Якщо у дитини алергія на коров’яче молоко, не слід вживати продукти з БМК (білок коров’ячого молока) та споріднені: цільне молоко, вершки, сметана, сир, йогурт, кисломолочні продукти, яловичина (перехресні реакції), козяче молоко (перехресні реакції).

У разі, якщо жінка має харчову алергію, тоді варто дотримуватися елімінаційної дієти в залежності від причинно-значущого алергену. Не слід вживати рибу та м’ясо – джерела незамінних амінокислот та омега-3 жирні кислоти, а також молочні продукти – кальцій 1 200-1 500 мг та вітамін D.

– Щодо алкоголю, то безпечної дози не існує. Якщо жінка випила келих вина, має пройти не менше 3-5 годин від прийому напою до годування, – зазначила дієтолог.

Також Добрянська рекомендує зменшити кількість вживання кофеїну, адже новонароджені діти повільніше розщеплюють кофеїн, що може призвести до дратівливості, поганого сну, збудженості. Слід вживати менш як 300 мг на день, а це 2-3 чашки кави.

У МОЗ радять не пити непастеризоване молоко, не їсти сирувате м’ясо чи рибу, сушену рибу, домашні заготовки м’яса, погано промиті чи взагалі брудні овочі та фрукти, чи розморожувати м’ясо поза холодильником.

Поради для жінок у період лактації

  • Споживати лише повністю приготовлені м’ясо, птиця та яйця;
  • Риба та морепродукти також повинні бути повністю приготовані, аби мінімізувати ризик отруєння;
  • Вживання сирої риби (наприклад суші) підвищує ризик виникнення гельмінтозів на додачу до ризику інфікування мікроорганізмами, що потрапили на продукт під час приготування;
  • Правильна термічна обробка: запікати, тушкувати, готувати на пару та відварювати;
  • Особиста гігієна. Ретельне миття поверхонь, на яких готується їжа;
  • Ретельне промивання сирих овочів та фруктів;
  • Відмова від споживання пророщеної зелені: сирих паростків та злакових культур, бактерії в них можуть проникати в насіння через пошкодження його оболонок, що практично виключає їх повне видалення за допомогою миття;
  • Читати етикетки та звертати увагу на термін придатності продукту;
  • Об’єктивно оцінювати продукти на їх цілісність та за органолептичними показниками.

До слова, під час захворювань печінки, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів та під час панкреатиту лікарі призначають пацієнтам Дієту №5. Це одна з найпоширеніших дієт, яку рекомендують гастроентерологи та терапевти.

Під час такої дієти не потрібно виключати білки, жири та вуглеводи, адже це медична дієта, яка направлена не на схуднення, а на оздоровлення.

Детальніше про дієту №5 читайте у матеріалі Фактів ICTV.