Як готується соус

Соєвий соус – 9 рецептів з використанням соусу

Соєвий соус, званий в кулінарних колах чорним золотом, набув широкого поширення завдяки незвичайному смаку і універсальності застосування в стравах. Перший рецепт з використанням дорогоцінної заправки офіційно був опублікований Ісааком Тітсінгом.

Соєвий соус – історія походження

Батьківщиною соєвого соусу є Стародавній Китай, але з плином часу його рецепт розійшовся по всій Азії. Китайські ченці ввезли його в Японію і назвали “сію”, а в XIX столітті делікатес став популярний і в Європі. Вже тоді в побуті його називали “чорне золото”.

Як готується соєвий соус

Спочатку страви з риби готувалися з додаванням соєвих бобів. Згодом з них навчилися робити соус. Він був досить густим і дорогим, тому в нього стали додавати воду в цілях економії.

Згідно працям переписувачів Стародавнього Китаю, кращий соус готується повним виварювання бобів з додаванням такої ж кількості ячменю чи пшениці. В кінці приготування все це заливається сіллю і водою. Потім маса повинна залишитися бродити на три – чотири місяці. Пшеницю або ячмінь додають до складу через присутність в цих злаках грибка кодзі, який змушує сусло бродити.

З огляду на відносну простоту процесу приготування соусу, можна спробувати зробити його самостійно. Як готується соус? Досить просто.

Для цього знадобиться:

  • соя – 100 г;
  • бульйон – 2 ст. л .;
  • сіль – за бажанням;
  • масло вершкове – 2 ст. л .;
  • пшеничне борошно – 2 ст. л.

Процес приготування виглядає так:

  1. Відварюємо боби до повної готовності і перетираємо масу через сито або подрібнюємо до пюре в блендері.
  2. Додаємо в масу бульйон і вершкове масло, сіль і борошно.
  3. Ретельно перемішуємо і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння і постійно помішувати. Соус готовий.

Крильця в медово – соєвому маринаді

Нижче запропонований швидкий і нехитрий рецепт, який підкорить вас з першої порції. Крильця в медово соєвому соусі прекрасно доповнить будь-який гарнір.

Для реалізації такого рецепта знадобляться:

  • курячі крильця – 1 кг;
  • “Курячі” спеції – за смаком;
  • бджолиний мед – 3 ст. л .;
  • томат-паста або кетчуп – 2 ст. л .;
  • соєвий соус – 5 ст. л .;
  • масло рослинне – 3 ст. л .;
  • часник – 3 зубчики.

Алгоритм приготування простий:

  1. Добре промиваємо крила під струменем води і залишаємо сохнути.
  2. Для маринаду змішуємо спеції, соус, кетчуп, масло, часник і мед.
  3. У глибокий посуд викладаємо крильця і ​​заливаємо підготовленим соусом. Перемішуємо руками для рівномірного розподілу маринаду. Ми залишаємо просочуватися на 3 – 4 години.Чим довше настоюються крильця в маринаді з соєвим соусом, тим більш насиченим і гостріше буде готове блюдо.
  4. Доводимо температуру в духовці до 210 градусів. Крила розкладаємо по листу, змащеному маслом.
  5. Печемо заготовки в духовці 35 – 45 хвилин.

Курка в соєвому соусі на сковороді

Курочка по цьому рецепту виходить дуже соковитою, з ніжним смаком і ароматом.

Для його виконання знадобиться:

  • курка (або її частини) – 1 кг;
  • сіль і мелений чорний перець – за бажанням;
  • ріпчаста цибуля – 2 середні цибулини;
  • масло (бажано, з оливок) – 1,5 ст. л .;
  • соєвий соус – 120 мл;
  • трави та інші приправи – за смаком.

Готуємо так:

  1. Курячі частини вимиваємо і знімаємо шкірку.
  2. Ріпчасту цибулю шаткуємо півкільцями і з’єднуємо в окремій ємності з підготовленою курятиною. Все ретельно перемішуємо.
  3. Готуємо заливку. Змішуємо масло, соєвий соус, перець і доступні приправи для курки. Перемішуємо. Потрібно уважно поставитися до кількості солі, оскільки соєвий соус дуже солоний.
  4. Заливаємо курку частиною маринаду, перемішуємо руками і залишаємо просочуватися на 2 – 6 годин. Можна залишати заготовки з вечора на ранок.
  5. Готуємо курку в глибокій сковороді. На розпечене дно викладаємо курятину з цибулею в маринаді. Обсмажуємо м’ясні шматочки з різних сторін до золотистої скоринки.
  6. Додаємо решту маринаду, накриваємо кришкою і тушкуємо півгодини. Можна періодично помішувати. Курка в соєвому соусі на сковороді готова.

Ціла курка в соєвому соусі в духовці готується за таким же рецептом.

Рецепт приготування свинини

Нижче запропонований хороший варіант страви, яке зможе урізноманітнити нудне домашнє меню. М’ясо виходить в міру соковитим і жирним. Соєвий соус надає йому вишуканість і тонкий смак.

Для готування знадобиться:

  • свинина (бажано, шия) – 1 кг;
  • сушені приправи – 1 ч. л .;
  • соєвий соус – 200 мл;
  • кунжут – 2,5 ч. л .;
  • білий лук – 4 шт .;
  • рослинне масло (для смаження);
  • часник – 7 – 8 зуб;
  • вода – півсклянки;
  • крохмаль – 1,5 ч. л.

Покроковий процес:

  1. Промиваємо і обсушуємо м’ясо паперовими рушниками, нарізаємо на невеликі шматочки.
  2. У глибоку миску викладаємо свинину і заливаємо соєвим соусом.Перемішуємо і залишаємо маринуватися в холодильнику на півгодини.
  3. Цибулю нарізаємо НЕ тонкими кільцями, а часник, навпаки, тонкими пластинками. Не рекомендується тиснути або терти його на тертці.
  4. Греєм рослинне масло на розпеченій сковороді. Викладаємо в нього свинину і заливаємо маринадом, в якому вона просочувалася. Готуємо 6 – 7 хвилин під кришкою. Періодично перевертаємо м’ясо.
  5. Додаємо цибулю і часник. Тушкуємо ще 6 хвилин.
  6. У склянку з водою додаємо крохмаль і перемішуємо. Виливаємо воду в сковороду, додаємо кунжут і трави. Ретельно заважаємо склад і тушкуємо м’ясо ще близько півгодини на маленькому вогні.

Свинина в соєвому соусі буде готова, як тільки вся рідина вбереться, і м’ясо стане м’яким і соковитим

Креветки, смажені з часником і соєвим соусом

Екзотичне і неймовірно смачна страва нікого не залишить байдужим.

Для готування знадобиться:

  • креветки (бажано, королівські) – 0,5 кг;
  • масло (бажано, оливкова);
  • соєвий соус – 260 мл;
  • петрушка (свіжа);
  • лимон – 1 шт .;
  • часник – 2 зуб.

Процес приготування:

  1. Моєму і просушують креветки.
  2. Викладаємо їх на розпечену сковороду, змащену оливковою олією з часником.
  3. Додаємо соєвий соус і смажимо, постійно помішуючи, 5 – 7 хвилин.
  4. Викладаємо готові морепродукти на тарілку і поливаємо лимонним соком. Прикрашаємо петрушкою.

Риба в маринаді, запечена в фользі

Для цього рецепта підійде будь-яка біла або червона риба.

У процесі приготування знадобляться такі продукти:

  • рибний стейк – 1 кг;
  • лаврушка – 2 шт .;
  • звичайний лук – 1 шт .;
  • перець (горошини) – 5шт .;
  • олія соняшникова – 6 ст. л .;
  • сіль і за бажанням суміш з перців;
  • соєвий соус – 70 мл;
  • часник – 3 зуб.

Процес приготування:

  1. Очищаємо і промиваємо стейк з риби. Викладаємо на фольгу, змащену маслом. Зверху кожен шматочок риби поливаємо олією – так вона вийде більш соковитою.
  2. Посипаємо рибу сумішшю перців і солимо за смаком.
  3. Підсмажуємо цибулю на сковороді до золотистого кольору. Викладаємо його поверх рибних заготовок.
  4. Готуємо соус. Тиснемо зубчики часнику або нарізаємо кубиками. З’єднуємо з сумішшю перців і заливаємо соєвим соусом.
  5. Поливаємо отриманим соусом кожен стейк. Зверху кладемо лаврове листя, перець і закриваємо великим шматком фольги.
  6. Випікаємо в заздалегідь розігрітій духовці 35 – 40 хвилин при температурі 210 градусів.

Яловичина в соєвому соусі

Нижче запропонований покроковий рецепт, за яким яловичина готується за півгодини, але завжди виходить м’якою і тане в роті. Через нетривалого часу готування, м’ясо зберігає в собі всі корисні речовини.

Для приготування знадобиться:

  • яловичина – 1 кг;
  • часник – 4 зуб;
  • білий цибуля – 2 шт .;
  • соєвий соус – 200 мл;
  • червоний гострий перець – за смаком.

Процес приготування:

  1. Тонкими смужками нарізаємо яловичину. Стежимо, щоб розріз проходив уздовж волокна. Чим тонше шматки, тим швидше приготується блюдо.
  2. Викладаємо яловичину в глибокий посуд і заливаємо соєвим соусом. Ми залишаємо маринуватися в холодному місці на 4 – 5 годин. А краще, на всю ніч.
  3. Нарізаємо цибулю кубиками і обсмажуємо до прозорості. Для більш гострого блюда можна на цьому етапі додати дрібно порізаний гострий стручок.
  4. До цибулі і перцю додаємо яловичину, перемішуємо і тушкуємо на сильному вогні 20 – 25 хвилин, періодично помішуючи. При необхідності додаємо воду.
  5. Тушкуємо ще 15 – 20 хвилин, після закінчення яких яловичина в соєвому соусі буде готова.

Салат із заправкою на основі соєвого соусу

Унікальний рецепт для тих, хто підтримує стрункість фігури.

Для його реалізації знадобиться:

  • пекінка – 200 г;
  • мелений перець – 1 ч. л .;
  • соус із сої – 5 ст. л .;
  • огірок – 2 – 3шт .;
  • масло (бажано, оливкова) – 2 ст. л.

Процес приготування:

  1. Капусту нарізаємо і прямо в салатник трохи мнемо руками.
  2. Огірки трьом на тертці для моркви по-корейськи.
  3. Заправляємо овочі соєвим соусом.
  4. Додаємо до салату перець і оливкове масло.

Такий салат і креветки, смажені з часником і соєвим соусом, чудово доповнять один одного.

Багато дієтичні салати готуються на основі соєвого соусу. Він майже не містить калорій і може стати рівноцінною заміною солі.

Традиційне Хе з кальмарів

Рецепт для любителів корейської кухні і кальмарів.

Для нього знадобиться:

  • кальмари – 600 г;
  • соєвий соус – 8 ст. л .;
  • морквина – 2 шт .;
  • перець мелений (можна червоний) – 2 с. л .;
  • цибуля – 2 шт .;
  • сіль – 1 ч. л;
  • масло рослинне – 4 ст. л.

Процес приготування:

  1. Чистимо тушки кальмарів і викладаємо в глибоку каструлю. Повністю закриваємо водою і доводимо до кипіння. Варимо рівно 3 хвилини.
  2. Охолоджуємо варені кальмари і нарізаємо середньої соломкою.
  3. Морква трьом на “корейської” тертці, посипаємо сіллю і залишаємо на півгодини. Потім віджимаємо виділився з овоча сік.
  4. Цибулю нарізаємо кільцями й обсмажуємо на сковороді, помішуючи час від часу.
  5. Перемішуємо все підготовлені інгредієнти, заправляємо соєвим соусом і перцем. Ми залишаємо в холодильнику на півдня.

Індичка в соєвому соусі

Щоб приготувати таке неповторне блюдо, необхідно підготувати наступні продукти:

  • індичка (філе) – 600 г;
  • пісне масло;
  • морквина – 2 шт .;
  • вода;
  • соус із сої – 4 ст. л;
  • цибуля білий – 1 шт.

Процес приготування:

  1. Філе промиваємо і обсушуємо на паперовому рушнику. Нарізаємо невеликими шматочками.
  2. Морквину нарізаємо напівколами або брусочками, цибулю – півкільцями.
  3. На розпечену сковороду виливаємо рослинне масло і викладаємо індичку. Смажимо на великому вогні до напівготовності.
  4. Додаємо до м’яса моркву і цибулю, перемішуємо і залишаємо ще на 15 хвилин.
  5. Розводимо соєвий соус з водою і виливаємо в сковороду. Перемішуємо і залишаємо гаситися на 15 – 20 хвилин. Періодично перемішуємо.

Індичку в соєвому соусі можна подавати разом з будь-яким гарніром.

Так і виходить, що соєвий соус, дійсно, ніби чорне золото, надає будь-якої страви особливу вишуканість. Додавайте його в салати, в маринади і соуси і ваше меню ніколи не буде нудним і буденним.

Соус бешамель – 5 класичних рецептів у домашніх умовах

Всім привіт! Сьогодні хочу поговорити з Вами про неймовірно смачну заправку, яка називається Бешамель. Можливо, багато хто про нього вже чув, так само, як і про ткемали зі слив.

Готується соус за допомогою термічної обробки борошна, олії та додавання молока, яке можна замінити бульйоном: курячим, рибним чи овочевим. Входить до п’ятірки базових соусів французької кухні. Дуже ніжний та універсальний, підходить до великої кількості страв. Існує кілька версій його походження. Я дотримуюсь наступної, багатий маркіз Бешамель завдяки своїм широким знанням у галузі мистецтва наблизився до Людвіка XIV. А оскільки маркіз любив кулінарію, він почав готувати Його Величність і згодом став головним розпорядником королівського столу. Звичайно ж він не став обмежуватися лише наказами, а іноді готував смачні добавки. І ось одного з прекрасних днів, був винайдений дуже простий, але смачний шедевр.

Хочу розповісти та показати Вам 5 способів приготування такого великого шедевра. Спробувавши його хоча б раз, ви неодмінно внесете його до свого раціону та кулінарної книги. Плюсом, пропоную рецепти майонезу за допомогою блендера.

Заправка повинна бути гладкою, з легким ароматом мускатного горіха. Якщо раптом у ній утворилися грудочки, не переживайте, з цим можна впоратися за допомогою сита. Вона відмінно поєднуватиметься з жульєном, макаронами, картопляною запіканкою та багатьма іншими стравами.

Соус бешамель за класичним рецептом у домашніх умовах

Інгредієнти:

  • Рослинна олія – 50 гр.
  • Борошно – 50 гр.
  • Молоко – 300 мл.
  • Сіль за смаком
  • Мускатний горіх – 1 ч. ложка

Спосіб приготування:

1. Ставимо на плиту сковороду, розігріваємо її та кладемо вершкове масло, його необхідно розтопити.

Читайте також: Томатний соус з помідорів для макаронів і спагетті: простий рецепт на сковорідці, з фото, дуже смачний

2. Як тільки масло розтопилося, всипаємо до нього 50 г борошна, все доводимо до однорідності і готуємо 1 хвилину, постійно помішуючи.

3. У нас виходить рідка суміш, в неї тонким струменем вливаємо молоко і інтенсивно заважаємо, щоб соус вийшов гладким і однорідним.

4. Додаємо сіль за смаком та 1 чайну ложку мускатного горіха, потім доводимо до однорідності.

6. Залишилося прогріти соус, що вийшов, на вогні пару хвилин, після чого заправка готова до вживання. Смачного.

Класичний бешамель для лазаньї: Італійський рецепт

Інгредієнти:

  • Молоко – 1 літр
  • Вершкове масло – 100 гр.
  • Сіль за смаком
  • Мускатний горіх – 1 ч. ложка
  • Італійські трави – 1 ч. ложа (з гіркою)
  • мелений чорний перець – 1 ч. ложка

Спосіб приготування:

1. У невеликий сотейник викладаємо вершкове масло, починаємо його розігрівати на середньому вогні.

2. Окремо підігріваємо молоко, воно має бути гарячим, але не доводимо його до кипіння.

3. Олія готова, відправляємо до неї муку і відразу ж перемішуємо, щоб не утворилися грудочки. Тепер до суміші додаємо гаряче молоко і доводимо до однорідності.

Порада: Найкраще вливати молоко по два половники, так у вас не буде грудок, а якщо його додасть все відразу, то обов’язково буде багато грудочок, а це не правильно.

4. Коли залишилося зовсім небагато молока, всипаємо в нього всі спеції, сіль, перець, трави, мускатний горіх і все ретельно перемішуємо.

5. Потім з’єднуємо з основною масою, ставимо на вогонь і кип’ятимо 1-2 хвилини.

Соус готовий. Його можна прибрати в холодильник, а потім розігріти та використати. Пробуйте та експериментуйте. Смачного.

Смачний соус бешамель для курки.

Інгредієнти:

  • Борошно – 50 гр.
  • Вершкове масло – 50 гр.
  • Бульйон (курячий) – 200 мл.
  • Вершки 20-25% – 250 мл.
  • Куряча грудка – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
  • Сир твердий – 150 гр.
  • Рослинна олія – 50 мл.
  • Паприка – за смаком
  • Орегано – за смаком
  • Сіль, перець – за смаком
  • Приправа для курки – за смаком

Спосіб приготування:

1. У розігріту сковороду кладемо вершкове масло|мастило|, трохи його розтопимо, потім додаємо 50 гр. муки|борошна|, обсмажуємо його 2 хвилини, весь час помішуємо, щоб|аби| не пригорало.

2. Потім, не прибираючи з вогню сковорідку, поступово вливаємо курячий бульйон. Після чого додамо жирну сметанку. Соус солимо, всипаємо перчика, мускатний горіх (за бажанням). Коли вся маса дійде до потрібної густоти, забираємо її з плити.

5. Цибулю очищаємо, шаткуємо півкільцями. Трохи його обсмажити до невеликої золотинки.

6. Куряче філе миємо, розрізаємо вздовж навпіл, потім за допомогою молотка робимо його однаково плоским з усіх боків. Солимо, перчимо та посипаємо приправою для курки.

7. Деко змащуємо олією. Викладаємо курячі грудки, солимо, перчимо, додаємо спеції. Викладаємо цибулю.

9. Натираємо сир на великій тертці. Посипаємо їм грудку і зверху заливаємо соусом бешамель і знову можна засипати рясно сирком (але це вже на ваш розсуд).

10. Відправляємо в розігріту духовку за 180-200 градусів на 20 хвилин. Так як у всіх духова шафа працює по-різному, орієнтуємося на красиву, золотисту скоринку.

Ось така смачна страва у нас виходить. Ні з чим не зрівнятися така курка з соусом Бешамель, він добрий своєю консистенцією. Смачного.

Як приготувати бешамель для жульєна з вершками

Інгредієнти:

  • Борошно – 1 ст. ложка
  • Молоко – 700 мл.
  • Вершки жирністю 20% – 150 мл.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Мускатний горіх – 1 ч. ложка
  • Гриби – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сир – 200 гр.

Спосіб приготування:

1. У сковороді розтопимо масло, всипаємо туди борошно і все доводимо до однорідності, трохи підсмаживши цю суміш.

2. Після цього поетапно додаємо молоко і добре перемішуємо, так у нас не утворюються грудочки.

Читайте також: Соус із слив на зиму до м’яса: дуже смачний кисло солодкий рецепт з помідор і часником в домашніх умовах, приправа до м’яса і шашлику

3. Всипаємо мускатний горіх, сіль, чорний мелений перець і вливаємо вершки, ретельно помішуємо та кип’ятимо 3 хвилини на середньому вогні.

4. Нарізаємо гриби та цибулю ріпчасту, обсмажуємо до готовності, додаємо готовий соус, трохи потомимо разом для того, щоб смаки почали поєднуватися.

5. Ставимо кокотниці в лист, тепер перекладаємо гриби в заправку. Для гарної смачної скоринки засипаємо все твердим сиром. Відправляємо в духову шафу, розігріту до 180 градусів до утворення сирної скоринки.

Порада: У деко наливаємо трохи води, щоб жульєн не пригорів.

Можна дати соусу відстоятись і процідити від спецій, але я цього не роблю, мені подобаються крупинки. Жюльєн готовий, приємного апетиту.

Соус бешамель для макаронів з фаршем

Інгредієнти:

  • Сир – 200 гр.
  • Молоко – 700 мл.
  • Олія – 200 гр.
  • Борошно – 2 ч. ложка
  • Цибуля ріпчаста – 1/2 головки
  • Сіль за смаком
  • Мускатний горіх – 1 ч. ложка

Спосіб приготування:

1. У ополонику або сковороді розтопимо вершкове масло, потім додамо пару чайних ложок борошна і доведемо до однорідності. Обсмажуємо на малому вогні, постійно перемішуємо.

2. Поставимо молоко підігріватися до гарячого стану, але не до кипіння. Молоко стало гарячим, додаємо пів цибулини на 5 хвилин.

3. Поступово вливаємо тепле молоко, помішуємо, щоб не утворювалася пінка. Солі до смаку, всипаємо мускатний горіх. Кип’ятимо 2-3 хвилини, потім всипаємо тертий натертий на великій тертці твердий сир.

4. Макарони відварюємо, з’єднуємо їх з соусом, закриваємо кришкою на хвилину і томимо.

Потім подаємо до столу. Смачного.