Коли обрізати бадилля у часнику після збирання

Як правильно обрізати часник на зиму, щоб цибулини зберігалися якомога довше

Смак часнику з власної грядки навіть близько порівнювати з магазинним не варто. Щоб не довелося взимку купувати китайську продукцію, важливо зберегти зібраний урожай якомога довше, інформує Ukr.Media.

Ключову роль в цьому відіграє правильна обрізка. Після збору врожаю дайте часнику час гарненько провітритися і обсохнути під навісом. Основний налиплий бруд після такої первісної сушки відвалиться сам, практично без зусиль.

Далі часник, разом з бадиллям і корінцями, слід відправити на кілька тижнів (15-20 днів) на горище, в сарай або закриту веранду. Лише після цього можна приступати до його обрізки.

Після пари тижнів шийка у цибулин стає менш соковитою і помітно зменшується в обсягах. Всі накопичені за літо поживні речовини, що залишаються в листі, остаточно переходять в часникові головки. Шкурка підсихає і тоншає, характерний для культури аромат стає менш вираженим. Це найбільш сприятливий момент для обрізки бадилля.

Якщо знехтувати цим етапом і обрізати часник раніше, довго зберігатися він не буде і швидко пропаде.

В принципі засохле бадилля у часнику можна і зовсім не обрізати, а, незначно підрізавши ножицями до 30-40 см, заплести в коси. За старих часів саме так і чинили. Бувало, зайдеш в сіни хати, а там на стінах часникові коси сохнуть — непередаваний антураж, поступово йде в минуле.

Багато бабусь зберігають часник в квартирі в пучках, перев’язаних смужками тканини, залишаючи сухі трубочки над головками довжиною в 15-20 см.

Якщо підвішувати коси особливо нікуди або урожай не надто великий, часник можна обрізати ножицями на відстані пари сантиметрів від верхньої частини цибулини. Досить залишити шийку довжиною всього в 2-3 см, а корінці підрізати до 3-5 мм.

Оброблені часникові головки добре зберігаються в трилітрових скляних банках під капроновою кришкою, в темному місці при кімнатній температурі. Можна також використовувати для зберігання полотняні мішечки, картонні коробки, дерев’яні та пластмасові ящики з отворами для вентиляції.

Не забудьте відкласти частину найкращих головок на посадку. У таких екземплярів корінці слід залишати довші — по 5-10 мм, обпалювати їх не потрібно.

Як правильно обрізати часник після збирання на зберігання?

Зберігання часнику – досить просте заняття, але вимагає певних знань. Якщо неправильно зберігати овоч, то з часом він зіпсується і доведеться його викинути. Тому перед зберіганням треба ознайомитися як правильно обрізати часник на зберігання і як правильно обробляти часник після викопування.

  • Як визначити готовність часнику до збирання?
  • Як правильно прибирати з грядки?
  • Як сушити часник після викопування?
    • Коли обрізати часник при просушування?
    • В холодильнику
    • В парафіні
    • У скляних банках
    • У солі
    • У полотняних мішках
    • В плетених кошиках
    • В косах

    Для визначення термінів часто використовується місячний календар. З його допомогою можна отримати інформацію про відповідний часу для збору овочів. А також визначити, коли викопувати часникові цибулини, щоб вони краще зберігалися взимку. Однак все одно з його допомогою можна визначити точний день збирання овочів, так як все залежить від дати їх висадки.

    Щоб точно вибрати найбільш підходящий час для збору врожаю навесні треба визначити, що часник дозрів. Для цього звертають увагу на листки рослини. У дозрілих овочів вони поступово засихають на дві третини. Якщо зібрати недозрілі плоди, то вони будуть часто хворіти і погано зберігатися взимку.

    Також терміни збору врожаю залежать від різновиду вирощуваного часничку:

    • Яровий. Це літньо-осінній сорт, що не стрілку і довго дозріває. Яровий часничок забирається з городу, коли його листя починає в`янути і жовтіти.
    • Озимий часник. З назви зрозуміло, що цей сорт відноситься до зимових рослинам. Для визначення строків збирання часниковий головок уважно оглядають рослину. Нижні листки дозрілого часнику жовтіють, а шкірка на суцвіттях поступово тріскається. Найчастіше такий сорт повністю зріє до кінця липня або на початку серпня. Не рекомендується затягувати з бором озимого часнику, так як через це знизиться якість зібраного врожаю. Невчасно зібрані рослини переспевают, через що їх головки розпадаються і псуються.

    Як визначити готовність часнику до збирання?

    Відомо, що часник не зрізають відразу і перед збиранням треба переконатися, що він готовий.

    Для визначення готовності овоча до збору під час вирощування і формування часнику на грядці сідає один контрольний кущик. Коли вирощування розсади завершиться і овоч повністю поспіє, його стрілка лопне і під нею буде видно лусочки і бульбочки. Саме це свідчить про повну готовність кущів до викопування для подальшого зберігання.

    Як правильно прибирати з грядки?

    Багатьох цікавить як правильно зібрати часник для зберігання. Для створення оптимальних умов збору проводиться підготовка ділянки. Для цього заздалегідь припиняється полив кущів та їх підгодівля органічними і мінеральними добривами. Також рекомендується частково відгребти землю від рослин, щоб прискорити дозрівання часниковий головок. Після цього можна приступати до збору врожаю.

    Часничок слід прибирати в сонячні дні, щоб на ділянці не було бруду. Під час викопування плоди акуратно підкопуються лопатою або вилами. Деякі не знають, чи треба мити часник, коли викопують його з грунту. Мити необов`язково, але очищати головки від налиплого грунту треба. Після викопування всіх кущиків, рослини акуратно укладаються для подальшої просушки.

    Викопавши часникові кущі, треба розібратися чи потрібно обрізати пір`я після викопування. Робити це варто після повного висихання зібраного часничку.

    Як сушити часник після викопування?

    Перед обрізанням часнику після збирання проводиться висушування рослини. Для цього весь зібраний урожай очищається від землі і розкладається на вулиці або в приміщенні.

    Коли обрізати часник при просушування?

    Щоб розібратися, як правильно і грамотно обрізати часник, треба визначитися з термінами його обрізки. Займатися цим треба на п`ятий день після початку просушування. Процедура видалення стебла і коренів виконується гострим і підточеним секатором. Обрізані головки сушаться ще 3-4 тижні в добре провітрюваному приміщенні з нормальною вологістю повітря.

    Щоб зрозуміти, що сушка підійшла до кінця, треба уважно оглянути шкірку часничку. Вона повинна мати однорідний колір і стати більш ламкою, ніж раніше.

    Зберігання в домашніх умовах

    Не у всіх є дачні ділянки і тому декому доводиться займатися зберіганням овоча в квартирах. Існують різні способи зберігання овоча в кімнатах і навіть в коридорі.

    В холодильнику

    Часто для зберігання врожаю після просушування використовують холодильник. При використанні цього методу доведеться очищені часникові головки помістити в каструльку або скляну банку і повністю залити їх рослинною олією. Воно вбере запах часничку і їм можна буде користуватися для заправки свіжих овочевих салатів.

    В парафіні

    Щоб часничок пом`якшав і не зіпсувався, його зберігають в парафінової рідини. Для цього кожна головка овоча ретельно вимочується в рідкому парафіні близько 10-20 хвилин. Після цього вони виймаються з парафіну і висихають, щоб покритися парафінової оболонкою. Вона заважає випаровуванню вологи, завдяки чому урожай зберігає свою соковитість.

    У скляних банках

    При підвищеній вологості повітря в приміщенні часник зберігають у скляній тарі. При використанні цього методу зберігання в заздалегідь простерилізовані ємності додаються неочищені часникові головки. Коли весь урожай буде розподілений по банкам, їх накривають капроновими кришками.

    У солі

    Найбільш поширеним методом зберігання часниковий головок в домашніх умовах вважається застосування солі.

    Перш ніж скористатися цим методом, варто визначити, чи треба відрізати часнику корінці перед зберіганням. Однозначно потрібно, так як саме через них швидко псується зібраний урожай.

    Щоб зберегти взимку зібраний урожай, в баночки висипається тонкий шар харчової солі, на який викладаються головки. Після розподілу овоча по банкам зверху висипають завершальний сольовий шар товщиною 3 см.

    Збір часнику і зберігання

    Окремо треба виділити методи зберігання врожаю в льохах і дачних ділянках. В цьому випадку садівники не обмежені межами квартири і тому можуть використовувати не тільки перераховані вище методи зимового збереження часнику.

    У полотняних мішках

    Деякі не хочуть розбиратися, як обробити необроблений часник перед зберіганням і просто залишають його в полотняних мішках. Однак робити так можна тільки в приміщеннях з нормальною вологістю повітря. У сирих льохах перед приміщенням врожаю в мішечки головки обробляються кухонною сіллю або цибулевим лушпинням, яка добре вбирає вологу.

    В плетених кошиках

    У погребі часничок зберігають в спеціальних плетених кошиках, в яких міститься 2-4 кг врожаю. Ця тара відмінно підходить для зберігання овочів, так як в ній вони ніколи не псуються.

    В косах

    Досвідчені городники, які займаються вирощуванням та зберіганням часнику багато років, вважають за краще зберігати часничок в косах. Такі косички без проблем розміщуються в коморі, шафі або в погребі. Терміни зберігання часнику цим методом залежать від приміщення, в якому будуть висіти коси.

    висновок

    Всі садівники, які займаються вирощуванням часничку, стикаються з проблемами зберігання зібраного врожаю. Щоб правильно зберігати часникові головки взимку, треба ознайомитися з особливостями збору врожаю і методами його зберігання.

    Як обрізати Часник після збирання з грядки для правильного зберігання

    Щоб зберегти вирощений часник необхідно правильно підготувати пряний овоч після його збирання з грядки. Так, одним з найважливіших заходів є обрізка часнику, завдяки якому пряність буде тривалий час зберігати свою соковитість і ароматність.

    Як же правильно обрізати часник і чому цій маніпуляції відводиться таке значення?

    Чи завжди потрібно обрізати часник?

    Процедура обрізання часнику передбачає укорочення його бадилля і коріння. У деяких випадках обрізати бадилля не доцільно. Наприклад, якщо часник передбачається зберігати зібраним в коси. А ось видалення коренів є необхідним заходом.

    Обрізка коренів необхідне для припинення можливого проростання часникових головок.

    Значення обрізки

    Обрізка часнику має ряд незаперечних переваг. У їх числі такі:

    • Компактність. Обрізані головки, в порівнянні з необрізаними, займають менше місця, їх зручніше розмістити в ящиках для зберігання
    • Збереження схожості. Якщо обрізка коренеплоду була проведена правильно, то такий овоч може бути використаний в майбутньому сезоні в якості посадкового матеріалу. При цьому в період зберігання він не схильний до того, щоб вирушати в зростання.
    • Головки часнику, які пройшли процедуру обрізання легше перебрати, відставивши на зберігання здорові і неушкоджені екземпляри.

    Терміни обрізки часнику

    Проводити обрізку коренів часнику рекомендується приблизно через тиждень після його викопування. Якщо немає часу на дану маніпуляцію, то допускається трохи з нею почекати. Гранично допустимий термін – місяць, відлічуваний з дати збору врожаю. При більш пізньому обрізанні велика ймовірність того, що головка активізує своє зростання.

    Що стосується бадилля, то при необхідності його обрізають через 5-7 днів, коли воно стане млявим і почне засихати. Але процедура ця виконується за бажанням, і на збереження часнику вона не впливає.

    Технологія виконання обрізки

    Коріння у часнику можуть бути обрізані наступними способами:

    • до 1-3 мм. Зазвичай так обрізається часник, який готують до продажу. Такі головки мають привабливий вигляд і в той же час залишають мінімальну кількість зайвої ваги.
    • до 3-5 мм. Такий варіант використовується для часнику, який планується зберігати для вживання в їжу протягом усього сезону. Такі головки не втратять своїх поживних речовин і разом з тим збережуть свій аромат і смакові якості.
    • до 5-10 мм. Так обрізають часник, планований використовувати в якості посадкового матеріалу. Це дозволить зберегти цілісність зубчиків і не допустить, щоб пряний овоч рушив у ріст.

    Чим обрізати?

    Для обрізання бадилля використовується зазвичай секатор, який легко впорається навіть з товстими стеблами. Обрізати коріння часнику найзручніше за допомогою канцелярських ножиць, призначених для розрізання картону. Будь-який інструмент повинен бути добре заточеним і стерильним.

    Правильна обрізка часнику – запорука успішного зберігання головок. Прості рекомендації допоможуть зберегти урожай цього пряного овоча аж до наступного дачного сезону.