Які види кави є

Які бувають основні і найпопулярніші кавові напої?

Більшість людей щодня, а іноді і кілька разів на день п’ють кавові напої. Деякі люблять Американо, хтось смакує Латте, інші бахнути дві-три чашки еспресо за один раз. Всі ці напої по-своєму смачні. Давайте ж розберемося в чому відмінність.

І так існує більше 24 основних рецептів приготування кави, які п’ють більшість людей. Всі вони готуються на основі зернової, меленої або розчинної кави з додаванням молока, молочної піни, алкоголю, соку або сиропів.

8 основних і найпопулярніших напоїв з кави:

Класичні кавові напої.

Рістретто – для тих, хто поспішає і кому потрібна швидка доза кофеїну. Найменший за обсягом кави. За оригінальним рецептом на 20 мл води йде аж 8 грам кави і подається чиста вода в окремій склянці, щоб людина могла запити ядерну суміш.

Еспрессо – один з найпоширеніших видів кави. Обсяг – 40 мл води на 8 грам кави. Помилково його часто називають «експрессо» тому що багато хто думає, що це «швидка» кава. Але це не так. Еспрессо в перекладі з італійської означає тиснути, вичавлювати, віджимати. З меленої кави в прямому сенсі слова вичавлюють весь кофеїн.

Доппіо – кава для екстрималів. Це подвійна доза еспресо. Серце починає битися швидше, ви відчуваєте прилив сил і енергії. Мозок починає швидко вирішувати будь-які завдання і за день ви встигаєте зробити в два рази більше справ.

Американо – те ж саме, що і еспресо, тільки з додаванням більшої кількості води. Приблизно 100-120 мл води для семи-восьми грам кави. Підійде для тих, хто хоче підбадьоритися, але не хоче випити напій одним ковтком.

Кавові напої з додаванням молока.

Ці напої – вони більш об’ємні, смачні і складніше в приготуванні.

Макіято – кавовий напій на основі еспресо і гарячого молока. Деякі впевнені, що за оригінальним рецептом необхідно додавати еспресо в гаряче молоко. Тоді інгредієнти перемішуються і набувають світло-коричневий колір. Інші вважають, що до еспресо необхідно зверху додати чайну ложку м’якої, ніжною піни збитого молока. Рекомендуємо спробувати обидва варіанти.

Флет уайт (флет вайт) – доппіо для тих, хто не поспішає, а хоче насолодитися кавовим смаком і ароматом. Флет уайт це подвійна порція еспрессо (доппіо) в яку додається 90-100 мл збитого молока.

Капучіно – займає друге місце в ТОПі кавових напоїв, які п’є автор статті. Подається в широких чашках об’ємом до 280 мл. Родзинкою капучіно є, то що в порцію кави додається велика кількість збитого молока. Напій виходить м’яким і ніжним. Рекомендуємо пити його в колі друзів холодними вечорами.

Латте – найсмачніший кавовий напій (на думку автора статті) готується на основі 3 інгредієнтів (кава, гаряче молоко і збите молоко). Якщо вам приготують його в прозорій, високій склянці, то він здивує вас не тільки смаковими якостями, але і дуже красивою структурою напою. Внизу буде темний шар ніжної і смачної кави, другий шар – це гаряче молочко і завершальний шар – це збите молоко. Часто в нього додають різні сиропи. Іноді зверху не завадить трохи вершків. Латте підійде як для пішої прогулянки по парку, довгих посиденьок в кафе або в будь-якому іншому місці.

У наступній статті ми розповімо вам про такі напої як Кава по-віденськи, Кава Гляссе, Мокко, Кон Панна і інші. Також ми пропонуємо Вам купити смачну каву в нашому інтернет-магазині, наші менеджери із задоволенням допоможуть вибрати підходящий варіант.

Різновиди кавових напоїв: від еспресо до колд брю

Не обов’язково бути бариста, аби відрізнити еспресо від американо. Однак напої на основі кави такі розмаїті, що в них легко заплутатися навіть пристрасному поціновувачеві. У меню невеликої кав’ярні чи ресторану неодмінно знайдеться кілька різновидів кави. Тому, щоб, побачивши незнайому назву, не осоромитися, розберімося, які види кави бувають і як вони готуються.

Кавові напої та їхні різновиди

За час свого існування кава увійшла в культуру багатьох народів, стала невід’ємною частиною традицій. У Данії починають ранок із ароматного та підбадьорливого еспресо. В Америці завершують обід американо. А в Італії не уявляють дружньої зустрічі без чашки лате макіато. Кожна назва кавових напоїв приховує особливу історію виникнення та традицію приготування. Основні різновиди кави виокремлюють за способом заварювання або за так званою теорією розчинності. У другому випадку відіграє роль ступінь помелу зерен, а також тривалість перебування кави у воді різної температури. Залежно від способу приготування види кавових напоїв різняться за міцністю і вмістом «твердих речовин». Основою науки бариста є вміння правильно готувати фільтр-каву, еспресо та каву по-турецьки.

Еспресо

Оноре де Бальзак казав, що «після філіжанки кави все спалахує, думки тісняться як батальйони великої армії на полі битви…». Можна не сумніватися: ці слова були адресовані кавовому «королю» — найпопулярнішому еспресо.

У перекладі з італійської назва напою означає «зварений під пресом» і пояснює спосіб його приготування. Еспресо має середню міцність, його заварюють в кавомашині під сильним тиском гарячої води, температура якої не має перевищувати 95°.

Для цього напою традиційно використовується середній режим помелу. У результаті швидкої взаємодії з малою кількістю води еспресо набуває яскравого смаку й аромату. Подають його у філіжанках по 30–35 мл. Пити рекомендується невеликими ковтками й не пізніше, ніж за хвилину після приготування.

Фільтр-кава або «крапельниця»

Цей вид напою найбільш популярний в Скандинавії й Америці. Готується він у крапельній кавоварці: зерна середнього або грубого помелу засипають у спеціальну воронку-фільтр і обдають гарячою водою. Подають «крапельницю» у великих кухлях по 200–220 мл.

По-турецьки

Такий напій готують із зерен дуже дрібного помелу в турці або джезві. У східних країнах до кави додають спеції та традиційно варять її на піску або на відкритому вогні. У результаті отримують насичений і міцний напій із пряним ароматом. Подають його в низьких чашках із склянкою чистої води.

Різновиди еспресо

Багато хто чув і, можливо, куштував американо, лунго, допіо, ристрето. Готують їх усіх на основі еспресо, але вони різняться за міцністю. Насиченість смаку залежить від кількості використовуваної води.

  • Американо — найпопулярніший різновид еспресо, який випадково винайшли в Італії після Другої світової війни. Американо є традиційним еспресо, розведеним гарячою водою. На 30 мл кави використовують близько 120 мл рідини.
  • Лунго — «довге» еспресо, котре зазнає тривалішого впливу гарячої води. Традиційно для його заварювання використовують зерна грубого помелу і 60 мл рідини. Така кава швидко пропускає воду і напій виходить менш насиченим і з характерною гірчинкою. Однак він містить підвищену дозу кофеїну.
  • Допіо/подвійний еспресо — класичний варіант ароматного напою в подвійній порції.
  • Ристрето — улюблена італійська «швидка» кава, найнасиченіша версія еспресо. Готується в малій кількості води: на 7 г дрібного помелу йде не більше 25 мл рідини. Цей напій відзначається низьким вмістом кофеїну.

Молочний «союз»

Бариста відомі понад двадцять видів приготування еспресо. Велика частина рецептур передбачає молоко та вершки. Кавові напої на основі еспресо з молоком найбільше люблять в Італії, про що свідчать їхні назви.

Гарячі напої

  • Капучино — це збите молоко, молочна пінка й еспресо в рівних пропорціях. У професійних кавомашинах молоко збивається за допомогою тиску пари. Якщо використовувати прозору чашку, то в приготованому капучино має бути чітко видно три різнокольорові шари.
  • Кава лате — ніжний кавовий коктейль з еспресо з молоком у пропорції 1:1. В Італії для його приготування використовують сорт кави мока. Як правило, подається лате в скляних айріш-келихах або в білих чашках.
  • Макіато — «плямка на молоці». Це айріш-келих молока з маленькою порцією кави. Смак макіато м’якший і легший, ніж у капучино. У цьому разі еспресо додається зверху до молока та збитої пінки, й приблизно через хвилину-дві формуються різні шари.
  • Мокачино — традиційна кава лате з гарячим шоколадом.
  • Кон-панна — класичне еспресо зі збитими вершками.
  • Бреве — подвійне еспресо зі спіненим молоком і вершками в співвідношенні 2:1:1.
  • Флет-вайт — вигаданий новозеландським бариста напій, який має яскраво виражений смак і ніжний аромат молока. Готується на основі 60 мл еспресо з гарячим спіненим молоком. Вершкова шапка — не більш як півсантиметра.
  • Раф — коктейль із еспресо зі збитими вершками та ванільним сиропом. На основі цього напою була створена російська версія — медовий раф, де замість ванільного сиропу використовують мед. У результаті рідина щільної тягучої консистенції набуває приємного медового аромату.

Холодні напої

Вважається, що кава завжди гаряча та зігріваюча. Але холодні напої на основі кави мають не менший попит.

  • Фредо — коктейль із еспресо з карамельним сиропом і молоком. Збивається разом з крижаною крихтою.
  • Глясе — охолоджене еспресо або американо, у чашку з яким кладуть кульку вершкового морозива.
  • Афогато — порція морозива, залита 30 мл кави.

Існують й екзотичніші види приготування кави. Наприклад, колд брю — результат настоювання або «заварювання» кавових зерен у холодній воді. Європейський варіант колд брю — приготування гарячого еспресо з подальшим різким охолодженням. Також вирізняють особливий вид кави з додаванням лікеру — корето.