Як отримати гранатовий сік у домашніх умовах

Максимум користі в одній склянці: гранатовий сік

Неймовірно смачний, яскравий і злегка терпкуватий — гранатовий сік вражає не тільки своїм вітамінним складом, а і смаковими якостями. Один із найбільш освіжаючих напоїв, цей кисло-солодкий сік є справжньою скарбницею користі для здоров’я.

Про переваги цього плода можна говорити безкінечно, але краще один раз прочитати нашу статтю про користь граната і отримати мотивацію їсти його частіше. Гранат — це джерело великої кількості вітамінів і мікроелементів, завдяки чому він має оздоровлюючий вплив на весь організм. Не менш корисним є гранатовий сік, який, до того ж, досить легко приготувати в домашніх умовах.

Найкращий спосіб вичавити гранатовий сік — подрібнити насіння в блендері, поки сік не почне відокремлюватися від кісточок. Стежте за тим, щоб насіння всередині не роздавилися повністю. Потім відцідіть сік і подавайте, попередньо охолодивши.

Свіжовичавлений гранатовий сік бажано вжити одразу, він зберігається в холодильнику всього добу. Але є вихід — ви можете почистити гранат і зберігати насіння у герметичному контейнері в холодильнику до 8 днів, роблячи з нього сік, коли забажаєте.

Як зробити гранатовий сік у домашніх умовах і скільки він зберігається

Витиснути сік з гранату можна безпосередньо перед його вживанням, адже існує багато способів, як зробити це швидко та з мінімальними зусиллями. Такий напій набагато корисніший і смачніший за те, що продається в магазині, при цьому вартість фрешу домашнього приготування виявляється значно нижчою.

Правила приготування соку із гранату в домашніх умовах

Приготування гранатового нектару в домашніх умовах має свої особливості та секрети:

  1. Гранати обов’язково потрібно старанно вимити в проточній воді та витерти насухо.
  2. Більшість способів отримання гранатового фрешу потрібні очищені зерна цього фрукта.
  3. Якщо внутрішні білі мембрани потраплять у напій, він стане гірким.

Скільки потрібно гранатів для літру соку

Плід граната може бути в діаметрі від 8 до 18 см, а вагою – від 200 до 600 г. У домашніх умовах з одного фрукта можна отримати рідину у кількості 80% від його ваги. З одного невеликого плоду масою 200 г можна вичавити приблизно 150 мл фрешу. Для здобуття одного літра вітамінного гранатового напою потрібно взяти 2-2,3 кг стиглих плодів.

Як видавити сік із гранатів у домашніх умовах

Якість нектарів, які продаються в магазинах, не завжди відповідає стандартам, та й у свіжому продукті більше корисних речовин. Щоб бути впевненим як напій, краще приготувати його самостійно в домашніх умовах.

Як видавити сік з гранату без соковитискача

Сік граната – це продукт, що швидко псується, тому його не готують відразу у великих кількостях. Не кожна господиня захоче для одержання склянки корисного напою діставати, а потім мити громіздку соковитискач. При великій кількості способів, щоб вичавити сік з гранату без соковитискача це робити зовсім необов’язково.

Руками

Цей спосіб іноді ще називають кавказьким. Отримати нектар руками можна тільки з плодів граната із щільною шкіркою без пошкоджень, інакше він може розбризкатися та забруднити все довкола.

Щоб вичавити руками гранатовий фреш, потрібно діяти так:

  1. Стиглий гранат необхідно добре розім’яти, покатаючи його по столу. При цьому повинен бути чутний легкий хрускіт від зерен, що лопаються, з яких виділяється сік.
  2. Коли весь внутрішній вміст плода перетвориться на податливу кашу, слід взяти склянку і, зробивши невеликий надріз у гранаті, зцідити сік.
  3. Фрукт потрібно здавлювати руками, щоб жодна крапля соку не пропала даремно. Якщо раптом у склянку впаде кілька зерен, їх можна буде відокремити, процідивши напій через дрібне сито.

Через марлю

Тут тільки одна вимога – фрукт має бути абсолютно цілим. У процесі приготування свіжого гранатового соку знадобляться:

  1. З граната зняти шкірку, відокремивши ягоди від волокон та білих плівок. Потім скласти в марлю, кінці якої захопити як мішечка.
  2. Перекласти його в каструлю, притримуючи кінці, розім’яти вміст товкачем.
  3. Потім взяти марлю з гранатовими зернами до рук, скручуючи її кінці, вичавлювати сік, доки залишиться цілих ягід.

За допомогою качалки

Як преса при ручному віджимінні соку можна використовувати не тільки силу власних рук або товкушку для картоплі, але й інші підручні пристрої, наприклад, качалку. У цьому випадку діяти потрібно так:

  1. Очищені від шкірки та мембрани зерна скласти у звичайний поліетиленовий пакет. Випустити з нього повітря та зав’язати на щільний вузол.
  2. Далі, качалкою прокатати вміст пакету, щоб щільна рубінова м’якоть, що обволікає кожне зернятко, віддала свій сік.
  3. Після цього залишається зробити в пакеті невеликий отвір і зцідити рідину, що утворилася в ньому, в іншу ємність.

Окрім звичайних поліетиленових пакетів, вичавлювати сік із гранатів можна за допомогою zip-пакету для заморожування. Послідовність процесу буде такою самою, що й у попередньому способі, тільки не доведеться зав’язувати його на вузол, адже є зручна застібка. Вичавити можна, не тільки розминаючи зерна качалкою, а й звичайною скляною банкою.

У полотняному мішечку

Видавлюючи нектар із плодів гранату за допомогою марлі або поліетиленового пакету, господині стикаються з тим, що рідину обов’язково потрібно фільтрувати, тому що до неї потрапляють зерна. Пройти цей процес можна, помістивши підготовлені ягоди в полотняний мішечок, який по-іншому називають ще соковитискач Піфагора.

У продажу можна знайти спеціальні мішечки з лавсану для фільтрації соку та виготовлення сиру. Але доступно зшити такий мішечок і самостійно з будь-якої щільної тканини (бавовна, льон). Для цього буде потрібний невеликий відріз білої тканини без малюнка і трохи вільного часу.

Алгоритм отримання соку в полотняному мішечку такий, як і за допомогою марлі, але готовий продукт фільтрувати не доведеться.

Як вичавити гранатовий сік у соковижималці

У вік високих технологій, коли все більше звичної домашньої роботи вдома виконує розумна техніка, необов’язково вичавлювати сік із гранату підручними інструментами чи руками. Для цієї мети можна використовувати соковитискачі.

електричної

Електричні варіанти мають велику продуктивність, тому фреш з їх допомогою можна отримати швидше і простіше. Але впоратися з такою роботою зможуть не всі пристрої. Оскільки гранат має багато дрібних зерен, які можуть засмічити механізм, це здатне призвести до поломки. Краще використовувати електричні моделі, оснащені функцією реверсу та спеціальними щіточками для очищення фільтраційної сітки.

Процес отримання гранатового соку в електричній соковижималці виглядає так:

  1. Підготовлені зерна невеликими порціями засипають у спеціальний відсік включеного пристрою.
  2. У отвори, через яке витікатиме сік, ставлять ємність для збору і чекають, коли вона наповниться.

Механічної

Серед механічних пристосувань для отримання гранатового нектару частіше використовують соковитискач для цитрусових:

  1. Гранат добре миють, витирають рушником і розрізають навпіл. Відокремлювати зерна не потрібно.
  2. Почергово прикладають половинки плода до конусовидної частини і провертають з невеликим зусиллям, доки в руках не залишиться порожня шкірка.

Недолік такого способу – більша частина м’якоті потрапляє у готовий продукт, тому напій обов’язково потрібно відстоювати в холодильнику щонайменше 12 годин, а потім фільтрувати.

Як зробити сік із гранату в блендері

Блендер – дуже зручний пристрій, за допомогою якого можна віджати гранатовий сік в домашніх умовах. Господині потрібно лише витратити час на акуратне відділення всіх зерен від шкірки та білих плівок. Далі їх завантажують у чашу блендера і подрібнюють. Отриману масу фільтрують через сито, застелене кількома шарами марлі.

Порада! Чи не рекомендують пити концентрований гранатовий сік. Його можна одразу приготувати розбавленим, додавши в чашу блендера разом із ягодами фільтровану питну воду.

Правила та терміни зберігання свіжого гранатового соку

Свіжі соки не рекомендують зберігати, їх треба випивати відразу. Максимальна користь від вживання такого напою досягається тільки в перші 10-30 хвилин, але це не означає, що після сік часу не можна пити.

Якщо необхідно зберегти отриманий нектар на деякий час, то його слід перелити в скляну тару (пляшку або банку) з кришкою, що щільно закривається, і поставити в холодильник. Пара крапель лимонного соку зможе трохи продовжити життя самостійно приготованому напою.

Важливо! Максимальний термін зберігання свіжого гранатового соку в холодильнику становить 24 години.

Щоб взяти фреш із граната на прогулянку, його слід поставити у термосумку чи переносний холодильник.

Рейтинг найкращих соковитискачів для гранату

Люди намагалися спростити процес отримання соку з плодів гранату, використовуючи для цього різні соковижималки. Тепер господині можуть вибирати, який саме пристрій підійде для потреб її сім’ї.

У топ найкращих соковитискачів входять електричні пристрої потужністю 20-100 Вт. Вони дозволяють швидко отримати більші обсяги нектару з гранату. На другому місці механічні соковитискачі.

Вони бувають шнекового типу, що нагадують ручну м’ясорубку. Особливість таких пристроїв у здатності перемолоти навіть зерна, надавши напою особливого смаку.

Купуючи соковитискач шнекового для приготування гранатового соку, варто звернути свою увагу на модель Hurom H-100-SBEA01 четвертого покоління. У цьому пристрої віджимний кошик замінений фільтруючим елементом з двох грат, який безшумно працює і не забивається кісточками.

Фірма Philips випускає соковитискач моделі HR1889/70, зовні схожу на ручну м’ясорубку. До переваг такого пристрою відносять велику горловину, контейнер для збирання макухи, гумові підніжки та функцію «Крапля-стоп».

Пристрій важільного типу, в якому вичавлюють сік через решітчасту пластину. Отриманий напій стікає у спеціальний резервуар унизу. Для отримання склянки фрешу з гранату буде достатньо зробити пару рухів важелем.

Серед таких пристроїв вартий уваги соковитискач для цитрусових чеського виробництва моделі Sana Citrus Press. Усі її деталі виконані із харчової нержавіючої сталі. Завдяки просторовій платформі із чавуну прес не потрібно додатково фіксувати на стільниці.

Важливо! Оскільки в соку граната міститься кислота, яка може вступати в реакцію з металами, потрібно вибирати пристрої з нержавіючої сталі.

Висновок

Витиснути сік з граната зовсім нескладно, але такі маніпуляції з фруктом допоможуть позбутися дрібного насіння, зберігши всю користь свіжих плодів. Кілограма граната вистачить, щоб напоїти всю сім’ю смачним напоєм, адже свіжий сік потрібно розбавити. А за бажання його можна трохи підсолодити.