Як виправити сало

Як правильно вибрати сало: прості способи, про які ви не знали

Підбирати сало свиняче варто виходячи з мети його використання в стравах. Яке сало хороше, а яке їсти не можна? Читайте у рекомендаціях УНІАН.

Сало – унікальний продукт. Дохідливі господині вміють використовувати його практично у всьому: як інгредієнти повноцінних страв, так і в піджарці. Як виглядає якісне сало – читайте в радах УНІАН.

Яке сало хороше

Сало визначають за трьома факторами – щільністю, пружністю і товщині.

  • Колір. Сало має бути гладким, щоб був рівномірний світло-рожевий відтінок і тоненький прошарок м’яса (але пам’ятайте, нам потрібно не м’ясо, а жир).
  • Запах . Сало має пахнути соломкою і димком. Його як смалили соломкою, так тому воно і пахне. Деякі господині беруть з собою на ринок запальничку і підпалюють маленький шматочок сала. Якщо запах нас не дратує – беремо впевнено.
  • Пружність. Щоб перевірити свіжість сала, можна сірником проткнути саму шкірку. Якщо шкурка протикається, отже воно свіже. Але шкурка має бути пружна. Запам’ятайте, сірник не повинен входити, як масло, він повинен трішки “чинити опір”. На солоному салі такий “фокус” не спрацює. А там, де великий прошарок м’яса, сірник повинен входити туго.

Товщина сала залежить від частини, з якої це сало зняли. Також увагу звертають на клеймо – якщо воно відсутнє, є ризик купити несертифікований продукт.

Яке сало корисніше

Рекомендують знаходити сало на ринку із залишками щетини. Це запорука того, що перед вами ніжне українське м’ясо, найімовірніше, без шкідливих добавок. Все інше – м’ясо, вирощене на гормонах і антибіотиках.

Гамма-ліноленова кислота, яка міститься в сирому салі, відмінно бореться зі старінням клітин організму.

А ось старе сало краще не їсти. Багато недобросовісних продавців намагаються з такого жовтого сала зробити угорське сало: вони обробляють його різними спеціями, приховуючи дефекти.

Пам’ятайте: є умовно два види сала – фермерське і домашнє. Фермерська свинина буде містити в собі набагато більше м’язової тканини, домашня – більше сала. Окремо хребтове сало йде на салямі (щоб була структура жорстка), а бічне сало йде в варені ковбаси, тому що воно м’яке і рівно розподіляється.

Є ще генеральське сало – прорізи, яких всього 6 кг на свиню. М’ясники називають його найціннішою частиною, і коштує це генеральське сало дорожче.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як виправити жорстке сало: досвідчені господині поділилися перевіреним способом

Сало є популярною закускою, проте для того, щоб отримувати справжнє задоволення від їжі, продукт має бути м’яким. Не завжди сало тане в роті: через неперевірений рецепт або неякісний продукт закуска може вийти жорсткою.

Вживати таке сало проблематично. Деякі господині в таких випадках діють простим чином: відправляють продукт у м’ясорубку і використовують як намазку для бутербродів. Це непогана методика, але є ще один метод, який дозволить салу повернути свою якість.

Що потрібно зробити

Спершу сало потрібно підготувати, очистивши його від шару солі за допомогою води. Потім нарізаємо продукт на порційні шматочки, рівномірно розподіляємо часник і додаємо прянощі.

Далі беремо миску з невеликою кількістю води (близько 100 мл), додаємо трохи лаврового листа та складаємо сало. Після цього використовуємо кришку.

Протягом трьох хвилин продукт потрібно розігрівати у мікрохвильовій печі за високої потужності. Після цього зливаємо рідину і знову відправляємо сало в НВЧ на пару хвилин.

Продукт знову стане смачним та м’яким.

Швидкі і смачні рецепти засолювання сала

Такий традиційний український продукт, як сало використовували для харчування ще в XVIII століття. Сьогодні сало не втрачає своєї популярності, його також продовжують солити, коптити і піддавати іншій термічній обробці. Але серед всіх рецептів приготування цього продукту найбільше люблять саме шпик – це сало, яке можна швидко і смачно засолити і подати як чудову закуску. Але, а всі секрети приготування солоного сала можна дізнатися, якщо подивитися відео або прочитати покрокові рецепти.

Вибір сала для засолювання

Щоб засолити смачне сало в домашніх умовах потрібно грамотно підійти до питання вибору і насамперед дізнатися, з якої частини туші воно було знято:

  1. Спинка: сало без м’яса, текстура м’яка, однорідна. У лопаткової частини щільність більш жорстка, з одного краю шматок злегка звужений. Сало може бути різної товщини, все залежить про породи свинок. Можна використовувати для будь-якого способу посолу.
  2. Бочок: не дуже товстий шар сала з тонким світлим м’ясним прорізом. Такий вид сала ідеально підходить для всіх способів соління, навіть можна запекти в печі.
  3. Щоковина: нижній і верхній шар сала з неоднорідною консистенцією і з тонким м’ясним прорізом посередині. Для такого виду сала краще вибрати мокрий спосіб соління і дуже важливо контролювати кількість солі. Якщо таке сало пересолити, то воно вийде несмачним і жорстким.
  4. Шийна частина: сало жорстке, текстура щільна і товста шкурка. Такий вид сала для засолювання краще не розглядати, його краще запікати, смажити чи коптити.
  5. Крижок (поперекова частина) і окіст: саме м’яке і ніжне сало, особливо зняте з поперекової частини, окіст трохи відтягується при відкушуванні через те, що його текстура більш пухка, як би пориста. Таке сало ідеально для засолювання, але якщо продукт з товстим шаром жиру, то її краще запікати.
  6. Подчеревок (черевна частина): сало товсте, як і м’ясні прорізи темно-червоного кольору. Таке сало відмінний варіант для бекону, для запікання і в’ялення.
  7. Сдор (внутрішній жир): масляниста жирова частина зі специфічним запахом, знята з нижньої частини тушки. Підходить для засолювання, але тільки в маринаді і тільки на смалець.
  8. Обрізь: солити краще не варто, так як це сало зрізане з різних частин туші.

Також вибираючи сало не можна не враховувати і такі моменти:

  • якщо сало жовтого або сірого кольору, від такого продукту відразу відмовляємося, вибираємо тільки біле або світло-рожеве;
  • на шкірці ніяких плям і волосків, вона повинна бути чистенькою і не дуже жорсткою;
  • якщо натиснути на м’якоть, то з’явилося лунка не повинна повертатися в початкове положення;
  • для засолювання ні в якому разі не брати сало кнура, воно має огидний запах;
  • якщо сало з численними м’ясними прошарками, то процес засолювання зажадає більше часу.

Як засолити смачне сало, щоб у роті тануло: рецепти

Засолити сало можна сухим, мокрим або змішаним способом. Якщо в планах зберегти сало протягом тривалого часу, то варто вибрати сухий спосіб. Для сала з задньої частини туші краще вибрати мокрий, а комбінований підходить для грудинки і корейки.

Щоб готовий продукт не вийшов пухким, а зберіг свою структуру, його потрібно солити охолодженим, а краще трохи підмороженим.

Сало в розсолі — найсмачніший рецепт

В домашніх умовах засолити сало смачно і швидко можна в розсолі. Це найлегший варіант і якщо слідувати інструкції, то можна отримати смачну закуску.

  • свинох листочка;
  • сало;
  • 100 г солі (на 1 літр води);
  • 2 головки часнику;
  • пару горошин чорного перцю;
  • пару горошин запашного перцю;
  • 3 лаврових листа.
  1. Посолку сала почнемо з тузлука, для цього каструлю наповнюємо водою і відразу засипаємо сіль, два види перцю і кладемо лаврушку. Як тільки рідина з приправами закипить, відразу вимикаємо нагрів і залишаємо маринад остигати.
  2. Сало ріжемо шматками, приблизно по 150 грам. Зубчики пряного овоча нарізаємо великими часточками, і кожен шматок начиняємо часником.
  3. У миску кладемо шматки сала, вливаємо розсіл і зверху ставимо прес, прикриваємо і переносимо в холод на 5 днів.
  4. Після сало з маринаду дістаємо, розкладаємо по пакетах і прибираємо в морозилку.

Як посолити сало смачно і швидко з часником

Особливо смачним і дуже ароматним виходить сало з часником, процес засолювання такий же легкий і простий.

  • 1 кг сала;
  • 1 склянка солі;
  • 1 л води;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 лаврових листки;
  • запашний перець за смаком;
  • сушена зелень за смаком.
  1. Підготовлене до посолки сало ділимо на шматочки товщиною в 5 см.
  2. У теплій воді розмішуємо сіль і закладаємо в неї шматочки сала, слідом відправляємо зубчики часнику, лавровий лист і сушену зелень, перемішуємо.
  3. Сало з прянощами прикриваємо і ставимо в прохолодне місце мінімум на 6 годин, можна на 12.
  4. Потім дістаємо, при бажанні посипаємо будь-якими приправами і можна подавати закуску до столу.

Засолювання в банку

Коли вивчаєш способи того, як в домашніх умовах швидко і смачно засолити сало в банку, то всі рецепти ніби схожі, але нехай і невеликі, але відмінності є. Просто хтось робить розсіл більш солоним, хтось кладе більше часнику або інших прянощів для засолювання.

  • сало;
  • 1 л води;
  • 8 ст. ложок солі;
  • 3 лаврових листки;
  • 8 горошин чорного перцю;
  • 4 горошини запашного перцю;
  • головка часнику;
  • 1 ч. ложка коріандру;
  • 1 ч. ложка меленого перцю;
  • 1 ч. ложка хмелі-сунелі.
  1. Каструлю наповнюємо водою, висипаємо сіль, горошки двох видів перцю, кладемо листочка лавра і ставимо на плиту, кип’ятимо і охолоджуємо.
  2. Через прес видавлюємо часникові зубчики, можна просто порубати дрібно ножем або скористатися теркою.
  3. В піалу висипаємо всі приправи і розмішуємо.
  4. Сало ріжемо шматочками, кожен добре присмачуємо приправами і пряними овочами, кладемо в банку і вливаємо розсіл.
  5. Банку з вмістом прикриваємо, спочатку витримуємо добу в теплі, а потім переносимо в прохолодне місце і залишаємо там на два дні.

Швидкий спосіб

Якщо немає часу на тривале засолювання сала, то варто скористатися таким рецептом, як “п’ятихвилинка”, виходить смачно, а головне, швидко.

  • 1 г грудинки;
  • головка часнику;
  • 4 ст. ложки солі (на 1 літр води);
  • запашний перець;
  • перець мелений червоний і чорний;
  • 5 лаврових листочків.
  1. У каструлю з водою кладемо лаврові листочки, висипаємо всі види перцю і сіль, розмішуємо і ставимо на вогонь.
  2. Грудинку розрізаємо на чотири частини, і як тільки розсіл закипить, закладаємо сало, після чергового закипання варимо продукт 5 хвилин.
  3. Головку часнику розбираємо на зубці, половину шаткуємо кружечками, іншу частину пропускаємо через прес.
  4. Знімаємо сало з вогню, чекаємо 15 хвилин і висипаємо весь часник, прикриваємо і прибираємо в холод, вже менше ніж через добу сало можна подавати на стіл.

Засолювання в цибулинні

Засолювання сала в цибулинні — це старовинний рецепт, який передають з покоління в покоління. Такий спосіб дозволяє отримати сало з незвичайним красивим відтінком і ніжним смаком. Готувати цікаво, легко, просто дивимося фото або відео.

  • 1,5 кг сала с проріззю;
  • 150 г солі;
  • 1,2 л води;
  • часник;
  • цибулиння;
  • суміш перців (горошком і мелений).
  1. Беремо лушпиння цибулі, чим більше, тим краще, промиваємо теплою водою і половину викладаємо в каструлю, зверху розкладаємо шматки сала і присипаємо продукт драже перців, лавровим листом і великою сіллю.
  2. Далі викладаємо лушпиння що залишилася і вливаємо воду. Ємність відправляємо на вогонь, але можна проварити сало і в мультиварці, для цього вибираємо програму “Варка” і встановлюємо час на 20 хвилин.
  3. Якщо сало проварюємо на вогні, то після закипання також варимо його 20 хвилин. Після кришку не відкриваємо, а залишаємо на добу, щоб сало охололо і настоялося.
  4. Потім шпик дістаємо, трохи просушуємо, присипаємо меленим перцем, обсипаємо перемеленим лавровим листом і обмазуємо натертим на тертці часником.
  5. Після загортаємо сало в пергамент, кладемо в пакет і прибираємо в морозилку на всю ніч, на другий день можна подавати закуску просто з хлібом, але краще до борщу.

Солоне сало в пакеті

Засолити сало в домашніх умовах можна швидко і смачно в пакеті сухим способом. На процес засолювання йде 5 хвилин, а готовий продукт вже можна пробувати через 36 годин або навіть через добу.

  1. Сало промиваємо, просушуємо, паніруємо в солі з усіх боків і закладаємо в пакет. Так можна отримати просто солоне сало.
  2. Для шанувальників гострої закуски до солі додаємо суху абхазьку аджику, також присмачуємо сумішшю сало і кладемо в пакет. Готовий продукт виходить гостреньким на смак і пахне часником.
  3. Також для рецепта можна взяти і інші прянощі, наприклад, букети приправ для овочів, шашлику, просто чорний перець і можна видавати свіжий часник.
  4. Отже, шпик в пакеті кладемо на тарілку, щоб сік що виділився не забруднив весь холодильник, залишаємо при низьких температурах мінімум на добу, а краще витримати його протягом 36 годин.

Сало в мультварці

Багато господинь навіть не здогадуються, що швидко і смачно засолити сало можна за допомогою мультиварки. Завдяки такому кухонному приладі сало виходить ароматним і м’яким, головне, додати відповідні спеції, щоб не зіпсувати смак готового продукту.

Про те, як можна засолити сало таким способом покроково розповість рецепт з фото і описом.

  • 300 г сала з прошарками м’яса;
  • 4 лаврових листки;
  • 1 ч. ложка солі;
  • 1 ч. ложка цукру;
  • 2 зубчики часнику.
  • коріандр (не мелений);
  • паприка шматочками;
  • приправи для засолювання сала;
  • мелений чорний перець.
  1. Сало обов’язково промиваємо і просушуємо серветкою, шкірку зрізати не треба, вона допоможе тримати форму.
  2. В піалу висипаємо приправи для засолювання сала, але можна взяти будь-які прянощі для м’яса, також додаємо цукровий пісок, сіль, горошки коріандру, шматочки паприки, перець і дрібно кришимо лаврові листочки. При бажанні можна підсипатичилі або звичайний червоний перець, перемішуємо.
  3. Часточки часнику шаткуємо пластинами.
  4. У шпик втираємо суміш з приправ, обкладаємо пластинами пряного овоча, обертаємо в харчову плівку.
  5. У чашу мультиварки ллємо воду, встановлюємо кошик для парових страв і кладемо сало.
  6. На приладі встановлюємо програму “Пароварка” і відраховуємо таймер на 45 хвилин.
  7. Після сигналу сало дістаємо, охолоджуємо і тримаємо півгодини в морозилці, після готовий продукт можна вже подавати до столу.

Солоне сало в духовці

Солоне сало – це рецепт, який ідеально підходить для тих, хто не може довго чекати, щоб насолодитися смачним солоним салом. Головна перевага такого рецепта полягає в тому, що сало виходить ніжним і з приємним запахом.

  • 1 кг сала з м’ясним прошарком;
  • 30 г свіжого кропу;
  • 6 часточок часнику;
  • 3 лаврових листки;
  • 20 г паприки;
  • 250 мл майонезу;
  • за смаком сіль і запашний перець.
  1. В підходящу миску викладаємо майонез, видавлюємо через прес часник і засипаємо подрібнений кріп, ретельно все розмішуємо.
  2. Сало ріжемо на шматочки шириною в 8-10 см, не варто різати його великими шматками, інакше вони не просочаться маринадом. Нарізаємо продукт з боку шкірки, так сало не деформується і виходить апетитним на вигляд.
  3. Шматочки сала кладемо на фольгу, присипаємо сіллю, паприкою і запашним перцем, змащуємо маринадом, не шкодуємо, зверху кладемо листочки лавра, загортаємо і кладемо в холод на 40 хвилин.
  4. Після сало перекладаємо на деко і відправляємо в духовку на 45 хвилин (температура 220°С).
  5. Готове сало буде виглядати ще апетитніше, якщо його ще обсмажити на сковороді.

Секрети приготування солоного сала

Засолити сало сухим або іншим способом досить просто, але потрібно знати деякі тонкощі і секрети його приготування:

  1. Практично в кожному рецепті використовується часник, але, на жаль, його аромат довго не затримується. Тому щоб запах пряного овоча залишився, перед подачею сало потрібно просто натерти зубчиком часнику.
  2. Багато господинь бояться, що у них може вийти занадто солоне сало, але не варто переживати, адже такий продукт пересолити просто неможливо, так як сало візьме солі стільки, скільки йому потрібно.
  3. Аналогічна ситуація стосується і перцю, але якщо здається, що продукт вийшов гострим, просто перед подачею прибираємо ножем залишки перцю і солі.
  4. Щоб гідно оцінити смак готового продукту його потрібно нарізати дуже тонко, а для цього потрібно покласти його в морозилку на півгодини. Підмерзлі продукт буде більш податливим до тонкої нарізки.
  5. Якщо сало зрізано з черевної частини туші, то в домашніх умовах швидко і смачно засолити його вийти тільки в розсолі, так як таке сало жорстке. Якщо з бічних частин, то можна вдатися до сухих способів засолювання.
  6. Час просолення сала залежить від товщини шматка, а також від м’ясних прошарків, чим вони товщі, тим більше потрібно часу.

Перевірити готовність продукту за такою ознакою, якщо в середині шматки прожилок залишається ще рожевими, то сало ще не готове, треба почекати ще або зробити шматки тонший.

Класичний рецепт сала в розсолі

У кожної страви є різні варіанти приготування, але все завжди починається з класичних рецептів. Сало не є винятком, і такий варіант дозволяє в домашніх умовах швидко і смачно засолити сало в банку.

  • свіже сало;
  • 200 г солі;
  • 1 л води;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • лавровий лист;
  • запашний перець;
  • інші спеції за бажанням.
  1. Сало нарізаємо такими шматочками, щоб їх було зручно закладати в банку, обвалюють в солі і перці.
  2. У теплій воді розмішуємо солоні гранули.
  3. У банку укладаємо шматочки сала, між шарами кладемо листочки лавра, вливаємо розсіл так, щоб він повністю покрив вміст банки.
  4. Банку закриваємо і відносимо в холод, через 3-4 дні можна знімати пробу.
  5. Готове сало краще обернути в пергамент і зберігати при низьких температурах.

З чим солити сало

Крім солі для засолювання використовуються різні приправи і спеції, але які, тут вся справа смаку. Тут головне, не варто захоплюватися лавровим листом, так як його надлишок можна негативно позначитися на смак готового продукту, зробити його гірким.

Найвдалішим варіантом є суміш їх коріандру, чорного перцю, часнику і хмелі-сунелі. Для цього на 300 г сала беремо головку часнику і по десертній ложечці перерахованих приправ, не забуваємо про сіль.

Щоб сало вийшло дійсно ароматним, коріандр і чорний перець не потрібно брати вже перемеленим, а краще цільним і самим потовкти у ступці, а ось часник краще подрібнити на тертці.

Так в список спеції для засолювання сала крім чорного перцю і коріандру можна включити:

  • перець чорний, білий, рожевий і зелений;
  • перець запашний;
  • Чилі;
  • кмин;
  • сушені трави (кріп, петрушка, чебрець, базилік, розмарин);
  • зерна гірчиці;
  • гуньба;
  • зіра.

Але сьогодні також з’явилися рецепти з додаванням імбиру.

Не варто боятися солити сало своїми руками, адже всі рецепти і технології прості, а в результаті виходить відмінна закуска, яка вразить своїм смаком і аромат близьких і друзів, і нагадає про ті часи, коли їжа була особливо смачною.